Fostul preşedinte ceh Vaclav Havel, care a murit duminică la 75 de ani, a încarnat “Revoluţia de Catifea” din 1989 care a pus capăt, fără violenţă, regimului totalitar de la Praga.Primul preşedinte al Cehoslovaciei post-comuniste (1989 – 2001), apoi al Republicii Cehe (1993-2003), el a pilotat democratizarea ţării sale, apoi aderarea acesteia la NATO (1999) şi preparativele pentru intrarea în UE, în 2004.
După terminarea mandatului său de preşedinte, în februarie 2003, în pofida sănătăţii fragile, dramaturgul şi fostul disident anticomunist al Cartei 77 s-a consacrat luptei pentru apărarea drepturilor omului în Cuba, Belarus, Birmania sau Rusia.Havel s-a întors la litere, odată cu publicarea în 2006 a memoriilor sale politice şi a unei piese “Plecare”, în 2008, care a dat şi titlul primului său film, prezentat în avanpremieră la Praga la 14 martie.
Având un prestigiu imens, însă puţină putere, imaginea lui Havel a suferit în ultimii ani în condiţiile în care poporul său a descoperit dificultăţile de transformare a societăţii în era post-comunistă. Încercările sale de a reconcilia politicieni rivali au fost considerate de mulţi ca fiind amestecuri neconstituţionale, iar sfaturile sale către liderii politici pentru construirea unei “societăţi civile”bazate pe respect, toleranţă şi responsabilitate individuală au rămas în mare măsură fără răspuns.
 <iframe width="640" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/mY39iNv_4e4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Kin Kong-Il, al cărui deces survenit sâmbătă a fost anunţat abia luni, a condus Coreea de Nord cu mână de fier din 1994 şi i-a lăsat fiului său Kim Jong-Un, care îi va succeda la conducerea ţării, o economie muribundă într-un stat marcat de foamete şi de lipsuri alimentare regulate.
Kim Jung-Il, în vârstă de 69 sau 70 de ani şi a cărui sănătate era şubrezită, a folosit propaganda, un cult exacerbat al personalităţii, o armată docilă şi lagăre de muncă pentru a se menţine la putere, la fel cum a făcut şi tatăl său, Kim Ir-Sen, înaintea sa.El i-a contrazis pe toţi cei care au prevăzut o prăbuşire a regimului după încetarea ajutorului sovietic la începutul anilor ’90.
La sfârşitul acestui deceniu, foametea a ucis până la un milion de persoane. Însă el a rămas "liderul drag" şi a continuat programul de fabricare de arme nucleare, marcat de două teste, în octombrie 2006 şi mai 2009. Coreea de Nord a cunoscut cu regularitate penurii alimentare serioase.Organizaţia ONU pentru alimentaţie şi agricultură (FAO) a relevat luna trecută o îmbunătăţire a recoltelor, însă a subliniat continuarea unor grave probleme de alimentaţie, estimând că circa 3 milioane de persoane vor avea în continuare nevoie de ajutor şi în 2012.
Kim Jong-Il a fost victima unui atac cerebral în august 2008. El suferea de asemenea de probleme renale, de diabet şi de o tensiune ridicată."A murit într-o mare epuizare mentală şi fizică", a precizat agenţia oficială de presă nord-coreeană, KCNA. Kim Jong-Il a murit "de un infarct miocardic sever şi de o criză cardiacă" în trenul său în timpul uneia dintre deplasările sale tradiţionale cu terenul.
<iframe width="640" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/pSWN6Qj98Iw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Te-ar putea interesa și: