Cererea va fi determinată în continuare de procesele de optimizare a spaţiilor, spun consultanţii companiei. De asemenea, unele dintre contractele de închiriere existente se vor apropia de termenul de finalizare, ceea ce va oferi chiriaşilor şansa să îşi caute un nou spaţiu pentru a-şi desfăşura activitatea.
Lipsa spaţiilor mari, de peste 3.000 mp, va conduce implicit la reluarea pre-închirierilor. De aceea, cerererea se va situa probabil la o valoare similară cu cea din anul 2011, sau va creşte nesemnificativ, consideră autorii raportului.
Anul trecut, stocul spaţiilor de birouri din Bucureşti a atins aproximativ 1,5 milioane de metri pătraţi, dintre care livrarile noi au fost de 114.000 mp.
Cererea a crescut faţă de 2010, din totalul de 220.000 mp tranzacţionaţi doar 20% reprezentând reînnoiri sau renegocieri ale contractelor existente. Tendinţa de consolidare a operaţiunilor a fost dominantă în piaţă, instituţiile financiare fiind un exemplu relevant în acest sens. Purtătorii cererii, alături de bănci, au fost operatorii medicali şi jucătorii din industria IT&C.
Echipa de închirieri spaţii de birouri a Colliers International s-a ocupat anul trecut de tranzacţii totalizand peste 55.000 mp. Cea mai mare suprafaţă tranzactionată a fost reprezentată de Premia QaMed, care a ales clădirea North Point pentru a opera cel mai mare spital privat din Estul Europei, pe o suprafaţă de 27.300 mp. O altă tranzacţie importantă mediata de Colliers International a fost consolidarea operaţiunilor ING într-un nou sediu, de aproximativ 13.000 mp, în clădirea Crystal Tower. În urma unei campanii de re-poziţionare, şi clădirea Swan Office & Technology Park a reuşit să atragă chiriaşi pe o suprafaţă de 3.500 mp.