Astăzi, Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,6782 lei/euro, a treia zi consecutivă în care moneda europeană își bate propriul record de cotație în raport cu leul.

Dolarul rămâne la 4,05 lei, aproape de cursul anunţat ieri de BNR, în vreme ce francul elvețian a ajuns la o cotație de 4,1309 lei.

Andrei Rădulescu, director de cercetare al Băncii Transilvania, a oferit și câteva explicații pentru cotațiile extreme înregistrate în aceste zile de moneda europeană:

„Leul românesc a continuat tendinţa de depreciere în raport cu moneda unică europeană spre un nivel minim istoric în şedinţa de tranzacţionare de astăzi, evoluţie determinată, în principal, de provocările din sfera echilibrelor macroeconomice şi de incertitudinile de politică economică pe plan intern, într-un context caracterizat prin volatilitate pe pieţele financiare internaţionale. Pe de o parte, România a înregistrat în 2018 cele mai ridicate niveluri ale deficitului de cont curent (% din PIB) şi ale deficitului bugetar (% din PIB) dintre ţările regiunii membre ale Uniunii Europene, situându-se, totodată, pe primele locuri la nivelul UE. Nu în ultimul rând, Banca Centrală a semnalat o consolidare a politicii monetare pe termen scurt, iar pe piaţa monetară şi pe piaţa titlurilor de stat ratele de dobândă s-au diminuat în ultimele şedinţe, factori care au condus la atenuarea cererii pentru lei”, a spus Andrei Rădulescu.