Reîncep recrutările în armată?! Toni Neacșu: Civilii de peste 35 de ani nu sunt obligați să îndeplinească serviciul militar

În prezent, când majoritatea oamenilor se întreabă dacă vor reîncepe recrutările în armată, Toni Neacșu a explicat că „în România nu se poate institui, nici măcar pentru caz de război, îndeplinirea serviciului militar obligatoriu pentru persoanele de peste 35 de ani.”

„În România nu se poate institui, nici măcar pentru caz de război, îndeplinirea serviciului militar obligatoriu pentru persoanele peste 35 de ani. Art. 55 din Constituție stabilește foarte clar că pot fi obligați la efectuarea serviciul militar, în îndeplinirea îndatoririi de apărare a țării, doar cetățenii cu vârsta între 20 și 35 de ani.

Civilii care au depășit această vârstă nu pot fi încorporați obligatoriu nici măcar în timp de mobilizare sau război.

Singura posibilitate este modificarea chiar a Constituției României. Proiectul de lege numit impropriu al stării de criză, care de fapt modifică toată legislația privind armata și pregătirea populației pentru război, nu va trece niciodată în forma actuală, cetățenii peste 35 de ani neavând îndatoriri militare sub forma incorporării”, a scris avocatul pe rețelele de socializare.

Vasile Dîncu: Proiectul de lege din spaţiul public nu e de actualitate

Într-un interviu acordat pentru Agerpres, ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a vorbit despre proiectul privind starea de criză din România care a ajuns în media.

Potrivit acestuia, proiectul de lege apărut în spaţiul public privind situaţia de criză şi pregătirea unei rezerve generale în caz de război, în care să fie cuprinşi bărbaţii români între 18 şi 60 de ani, nu este de actualitate.

Totodată, ministrul a mai explicat că informațiile făcute publice sunt doar o colecție de prevederi fără expunere de motive și fără detalii, adică un draft care nu era pregătit pentru a intra în trasparență.

În acest sens, el a menționat că în momentul în care va exista un astfel de proiect real și complet, acesta va fi făcut public.

„Proiectul ajuns în media era o colecţie de prevederi din mai multe legi, fără expunere de motive, fără detalii. Nu este de actualitate. Era un draft, nu era pregătit pentru a intra în transparenţă. Când avem un proiect, anunţăm noi opinia publică”, a precizat Vasile Dîncu.