O data cu ridicarea obligativitatii vizelor, o serie de destinatii din spatiul Schengen au devenit mai tangibile, cu toate ca pretul lor continua sa fie ceva mai ridicat. Dar fiind destinatii la moda, agentiile de turism nu se tem sa le includa in oferta lor. Austria, Italia si Spania sunt in top. Aceste destinatii par sa satisfaca in acest moment gustul de vacanta al turistilor care isi indreapta ochii spre Vest.
Iesind din Ungaria, pentru orice roman Vestul incepe cu Austria. Desi nu foarte spectaculoasa in perioada estivala, Austria ademeneste multi turisti romani datorita ofertelor atractive, dintre care cele mai multe au ca destinatie Viena.
Viena este o alegere perfecta pentru orice luna a anului. Un sejur de opt zile intr-o pensiune de patru stele intr-o zona centrala a Vienei costa 387 euro. Exista insa si variante mai ieftine. Astfel, se poate sta sase zile intr-un hotel de trei stele cu 278 euro. Un bilet de tren dus-intors pe ruta Bucuresti – Viena costa doua milioane de lei.
Italia este o destinatie relativ scumpa pentru turistul roman. Insa o data cu deschiderea granitelor, agentiile de turism se asteapta la un aflux de turisti in special pentru partea adriatica a litoralului italian. Oferta pentru o saptamana de cazare intr-o vila sau un apartament la mijlocul lunii septembrie este intre 107 si 135 euro. Aceasta ramane cea mai accesibila dintre oferte, in iunie preturile crescand cu 120%, iar in iulie si august ajungand intre 350 si 700 euro. Intr-un hotel de trei stele un sejur de sapte zile la inceputul lunilor iunie sau septembrie incepe de la 200 euro si ajunge pana la 600 in plin sezon.
Teneriffe este una dintre cele mai cautate zone ale litoralului spaniol de pe malul Atlanticului. Cu toate ca este impanzita de hoteluri luxoase de trei sau patru stele, exista si posibilitati de cazare foarte accesibile. Cea mai buna alegere in acest caz sunt apartamentele. Un apartament tip B pentru patru persoane costa in perioadele 07.05-16.07 si 16.08-17.09 doar 19 euro/ persoana. Un supliment de mic dejun inseamna cinci euro in plus pe zi.
In Ibiza, in lunile iunie si septembrie se poate petrece un sejur de sapte zile intr-un hotel de doua stele cu 250 euro. In Costa de Sol, cu aceasta suma se poate petrece acelasi tip de sejur, dar intr-un hotel de trei stele.
Agentiile de turism considera ca in 2002 vor avea cereri importante pentru zona Costa Brava, apropiata de Barcelona. Un loc intr-o camera dubla pentru sapte zile la un hotel de doua stele costa 140-160 euro in luna iunie. In iulie, pretul creste la 220-260 euro, pentru ca in august sa scada din nou in jurul a 200 euro.
La aceasta suma se adauga 250 euro pentru transportul dus-intors Bucuresti – Barcelona cu autocarul, sau intre 280 si 360 euro pentru un bilet de avion dus-intors pe aceeasi ruta. Un tur al orasului Barcelona costa intre 30 si 75 euro pe zi.    

La care dintre ei este mai ieftin ?

O Cola la 1,5 litri costa in Viena 0,70 euro, in Spania ajunge la un euro, iar in Italia la 1,30 euro. Un litru de benzina fara plumb costa 0,85 euro la Madrid, 0,94 euro la Viena si 1,09 euro la Roma.
Cinematograful e mai ieftin tot in Spania. Un bilet costa aproximativ 4,50 euro.
In Italia si in Austria un film e cu aproape 50% mai scump. Pretul a trei mese zilnice la restaurant este asemanator la spanioli si la austrieci, ajungand la 60 euro.
Mesele italienesti sunt mai scumpe – pentru trei mese intr-o zi se platesc peste 100 euro.
Vederile timbrate pentru zona europeana sunt mai ieftine in „Cizma”. Compatriotii lui Don Quijote platesc 2,04 euro pentru un pachet de tigari, italienii trei euro, iar vienezii 3,20 euro.