Daca in ultimii doi ani mediul extern favorabil a facut posibil ca preturile produselor industriale ce au fost exportate sa inregistreze cresteri superioare preturilor celor livrate pe piata interna, in semestrul I al acestui an, situatia s-a inversat. “Faptul ca indicele preturilor produselor industriale pentru export s-a majorat doar cu 6%, in timp ce acelasi indice, dar pentru piata interna, s-a majorat cu 14,1% releva ca producatorii romani au intampinat dificultati mari pe piata externa, mentinerea preturilor fiind o solutie”, spune Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza. “Pe de alta parte, concurenta produselor din import nu a fost asa acerba, producatorii reusind totusi sa-si desfaca productia pe piata interna, chiar si in conditiile majorarii sensibile a indicelui preturilor produselor industriale (IPP)”, a mai explicat Ghizdeanu. Studiul realizat de CNP arata, de asemenea, ca pierderile datorate concurentei s-au localizat mai ales la comercianti.

Preturile bunurilor de capital au inregistrat, insa, o schimbare pozitiva de trend, ceea ce a facut ca importul de tehnologie sa se faca mai usor, la preturi mai mici. “Foarte putini agenti economici lucreaza in acest moment pe baza unui plan de afaceri. Atunci, daca ei nu au strategie, nu mai ai de ce sa te intrebi de ce nu fac import de tehnologie si nu isi restructureaza portofoliul de produse pentru a deveni competitivi prin calitate si nu prin pret”, spune Adrian Izvoranu, presedintele Confederatiei Patronale a Industriei Serviciilor si Comertului.

Studiul CNP mai scoate in evidenta faptul ca preturile la bunurile de uz curent, fabricate in Romania, au crescut – 11%, comparativ cu preturile la bunurile de folosinta indelungata, achizitionate din import – 6,3%.

Totodata, studiul CNP arata ca cererea mare de servicii, dar si lipsa concurentei importurilor a oferit posibilitatea ca oferta sa valorifice acest avantaj prin cresteri de pret. Astfel, in primul semestru, preturile la servicii s-au majorat cu 14,4%. Principalele “surse” ale cresterii au fost comertul, bancile si serviciile pentru populatie, sanatate, igiena, coafura.

Evolutia preturilor de productie industriala


Marile grupe industriale Semestrul I 2005
Industrie – Total (IPP) 12,3
Industria bunurilor intermediare 8,8
Industria bunurilor de capital 8,3
Industria bunurilor de folosinta indelungata 6,3
Industria bunurilor de uz curent 11,0
Industria energetica 21,2

(modificare procentuala fata de perioada corespunzatoare 2004)

Sursa: CNP