În acest an, deficitul bugetar al României ar putea crește până la 5,7%

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat, miercuri după-amiază, că deficitul bugetar al României ar putea creşte până la 5,7% în acest an, ca urmare a implementării măsurilor fiscal-bugetare. Acesta a precizat, totodată, că noua ţintă de deficit bugetar ar putea fi asumată printr-o rectificare bugetară, ce ar putea avea loc în curând.

Potrivit lui, în prezent, „România este stabilă economic”.

„Când domnul (Florin) Cîţu a sărit deficitul de la 2,7% la 9,2%, nu am văzut pe nimeni că a luat o sticlă de benzină să îşi dea foc în vreo piaţă sau la vreo televiziune, că a distrus această ţară, făcând un deficit mai mare cu 100 de miliarde de lei. Mai mult, nu am văzut pe nimeni să îşi dea foc când a dus datoria externă de la 37% la 50%, asta însemnând încă 100 de miliarde de lei.

A venit un prim-ministru de la ciuma roşie, de la PSD, şi în trei luni de zile este un dezastru că nu închidem deficitul cum şi l-a asumat un ipocrit şi un accident al României în funcţia de prim-ministru de la 4,4% şi sperăm să închidem cu 5,5%- 5,7%”, a spus Ciolacu.

„Deodată a devenit o problemă extraordinară. România este stabilă economic”, a mai declarat, miercuri, Marcel Ciolacu în cadrul unei conferințe de presă susținută la Kiev, Ucraina.

Despre sesizarea făcută de USR pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare

În cadrul acelei conferințe de presă, el a vorbit și despre decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) de a respinge sesizarea făcută de USR pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare.

Potrivit lui, „s-a dovedit încă o dată că (cei de la USR) sunt ipocriţi.” Sesizarea USR-ului a îngreunat încheierea deficitului financiar pe acest an.

„Faptul că în PNRR au trecut aceste măsuri în reforma fiscală, au spus că România trebuie să ia aceste măsuri, au ştiut că România trebuie să ia aceste măsuri. Cu toate acestea, au atacat la CCR astfel încât să ne fie cât mai greu să închidem deficitul financiar pe anul acesta. Aceeaşi atitudine am văzut că au avut-o şi în ceea ce priveşte pensiile speciale.

Au venit cu pancarde, au făcut circ în Parlament, în schimb nu au atacat la CCR. Faptul că nu au atacat la CCR îmi arată un singur lucru, că de fapt ştiau de toate aceste lucru, fiindcă au trecut în PNRR”, a adăugat liderul social-democraților.