Vânzările auto pe piaţa europeană ar urma să scadă anul acesta cu un sfert, comparativ cu 2019, a estimat vineri Asociaţia Germană a Industriei Auto (VDA), transmite DPA, conform Agerpres.

„Pieţele internaţionale se confruntă cu un declin record”, a avertizat preşedintele VDA, Hildegard Mueller.

Analiştii avertizează că cererea de maşini este afectată de pandemia de coronavirus (COVID-19) şi de întreruperea lanţurilor de aprovizionare. În plus, producţia a fost oprită la multe fabrici, în urma măsurilor de izolare impuse pentru a opri răspândirea pandemiei.

În Germania, the VDA se aşteaptă ca în acest an să fie înmatriculate 2,8 milioane de noi maşini, un declin de 23% faţă de 2019.

În primele şase luni din acest an, vânzările auto în Germania, cea mai mare piaţă auto europeană, au scăzut cu 35%, la 1,21 milioane de unităţi.

Dar Mueller crede că sunt motive de optimism, deoarece a fost depăşită cea mai dificilă perioadă.

Agenţia de evaluare financiară Moody’s se aşteaptă ca piaţa auto mondială să se contracte cu 14% în 2020. De asemenea, expertul Ferdinand Dudenhoeffer susţine că 100.000 din cele aproximativ 800.000 de locuri de muncă din sectorul auto din Germania ar putea fi în pericol din cauza crizei coronavirusului.

Vânzările auto iau în schimb avânt în China

Pandemia de coronavirus a generat o criză majoră în China, însă se pare că prin sprijinul acordat de Guvern, sectorul auto și-a revenit semnificativ. Mai exact, vânzările auto pe piaţa chineză au crescut cu 14,5% în mai, a doua lună de creştere consecutivă.

Printre producătorii auto care au raportat în mai creşteri ale vânzărilor pe piaţa chineză se află Geely Automobile Holdings, Toyota Motor şi Ford Motor.

Asociaţia Producătorilor Auto din China se aşteaptă însă ca în 2020 vânzările de vehicule să scadă per total cu 15%, pe fondul efectelor pandemiei.