Miercuri seară, la 20:40, preşedintele Traian Băsescu a susţinut o declaraţie publică, în faţa presei. Tema respingerii de către Parlament a guvernului premierului desemnat, Lucian Croitoru, n-a fost atinsă decât tangenţial. Tema centrală: subvenţiile pentru vaci şi oi.

În privinţa numirii unui guvern cu puteri depline, preşedintele a declarat că, în cursul zilei de mâine va demara discuţiile cu partidele pentru stabilirea calendarului de consultări pe tema desemnării premierului.

Vrea un Guvern care „să şi treacă”

„Intenţia mea este să desemnez cât mai repede un nou premier care să-şi formeze un Guvern care să şi treacă. Voi fi de acord cu interesul naţional şi în nici un caz cu vreo propunere în spatele căreia să se afle grupurile de interese”, a declarat Băsescu.

Legile cerute de FMI, promulgate mâine

Preşedintele Traian Băsescu susţine că va promulga în cursul zilei de mâine legile cerute de FMI, care s-au aflat până acum la Curtea Constituţională pentru judecarea excepţiilor de neconstituţionalitate ridicate de PNL. Este vorba de legea salarizării personalului bugetar şi de cea a restructurării agenţiilor şi instituţiilor guvernamentale.

Traian Băsescu a precizat că în această seară, legile se află în analiza „departamentelor de specialitate”, dar că vor fi promulgate mâine indiferent dacă se găsesc deficienţe, sau nu, pentru ca România să bifeze îndeplinirea angajamentelor faţă de FMI.

Preşedintele susţine că eventualele observaţii ridicate de specialişti să fie negociate cu partidele şi să fie „îndreptate” în Parlament.

Subvenţie pe credit pentru agricultori

Preşedintele a spus că restul de subvenţie pentru agticultori pe care statul nu l-a putut acorda până acum va fi plătit din credite luate de la băncile comerciale. „Sunt trei bănci care au semnat convenţiii de finanţare a crescătorilor de animale: CEC, BRD şi BCR. Se discută condiţiile de acordare a finanţărilor la Raiffesen şi Banc Post”, a declarat Băsescu.

Statul mai trebuie să achite 371 de lei pe bovină şi 29 de lei pentru ovină, în plus faţă de tranşa din subvenţie achitată deja –  de 200 de lei pentru fiecare cap de vită şi 15 lei pentru fiecare oaie. Pentru diferenţele de subvenţie, fermierii pot apela la credite garantate de stat.

Preşedintele spune că şi-a îndeplinit obligaţiile faţă de fermieri

Convenţiile cu CEC, BRD si BRD pe care le-a semnat APIA (Agenţia de Plăţi în Agricultură) şi Fondul de Garantare stabilesc că fermierii pot împrumuta câte 334 de lei pentru fiecare cap de vită şi 24 de lei pentru fiecare cap de oaie, a explicat Băsescu.

Preşedintele a precizat că CEC a lansat creditele de luni. Teoretic, produsele de finanţare au fost lansate. Practic, mai rămâne de stabilit mecanismul şi actele cu care fermierii merg la bancă. Băsescu susţine că vor exista discuţii pe aceste teme chiar mâine. „Consider că mi-am îndeplinit angajamentul de acum 10 zile”, a declarat preşedintele Băsescu, referindu-se la discuţiile cu sindicatele ciobanilor de săptămâna trecută.