Purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean, a declarat că Guvernul a aprobat, miercuri, valoarea subvenţiei în sectorul zootehnic pentru ovine şi caprine, în cuantum de 44 lei/cap de animal.

„S-a aprobat de asemenea acordarea primei tranşe, în valoare de 15 lei pe cap de ovină sau caprină, începând cu data de 2 noiembrie 2009”, a spus Muntean.

Efortul bugetar: 100 de milioane de lei

Pentru subvenţia la ovine au fost alocate 75 milioane lei din Fondul de rezervă al Guvernului şi 25 milioane lei din bugetul Ministerului Agriculturii.

Tot din 2 noiembrie va fi plătită şi subvenţia de 200 lei/cap de animal aprobată, săptămâna trecută, de Guvern pentru crescătorii de bovine.

Subvenţia totală maximă prevăzută pentru bovine este de 571 lei/cap animal.

Liderul de sindicat Costel Caraş i-a anunţat pe protestatarii din faţa sediului Administraţiei prezidenţiale că, în timpul întâlnirii avute cu şeful statului, acesta a promis că în noaptea de miercuri spre joi va discuta cu Guvernul şi BNR pentru ca fermierii să-şi ia subvenţia aproape întreagă.

„Acum avem promisiunea să primim 200 de lei de fiecare vită şi 15 lei de oaie. Domnul preşedinte ne-a promis că în această noapte discută cu Guvernul, cu Banca Naţională, şi caută următoarea soluţie: să ne dea toţi banii şi, până în februarie, să plătim noi dobânda. Adică în loc de 570 de lei de vacă să primim 530-540 de lei”, le-a spus Caraş manifestanţilor aflaţi în faţa Palatului Cotroceni.

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, ulterior, fermierilor că vor primi a doua tranşă din subvenţie în luna decembrie.

SURSA:Mediafax