Un oficial UE de rang înalt a declarat pentru Reuters că Uniunea Europeană renunţă să recurgă la posibilitatea de a cumpăra 300 de milioane de doze suplimentare de vaccin împotriva covid-19, prevăzute prin contracte cu AstraZeneca şi Johnson & Johnson.

Totodată potrivit acestuia, Comisia Europeană a semnat deja în numele Celor 27 state membre, un contract cu privire la livrarea a 400 de milioane de doze cu laboratorul american J&J – din care a comandat doar 200 de milioane – şi unul cu privire la livrarea a 400 de milioane de doze cu laboratorul suedezo-britanic AstraZeneca – dintre care a cumpărat 300 de milioane.

”Nu este nevoie să recurgem la opţiuni” de achizţionare a unor doze suplimentare, declară un oficial european implicat în negocieri cu laboratoarele.

De menționat este faptul că, noua decizie luată de UE arată că Executivul comunitar crede că îşi poate atinge obiectivul vaccinării a cel puţin 70% dintre europenii adulţi până la sfârşitul verii doar cu vaccinuri livrate de către alianţăa americano-germană Pfizer-BioNTech şi compania ameriană Moderna.

Uniunea Europeană renunță la vaccinurile AstraZeneca și Johnson&Johnson?

În ciuda mișcării făcute de Uniunea Europeană, oficialul a precizat că esteîncă prematur să spună dacă Executivul va dori să mai încheie în viitor și alte contracte cu cei doi giganţi farmaceutici.

Trebuie menționat și faptul că decizia luată marchează o nouă distanţarea a UE de laboratorul suedezo-britanic AstraZeneca, după ce grupul a revizuit în scădere puternică, la începutul anului, obiectivul livrării vaccinului său uniunii, incovând probleme de producţie.

Totodaăt, deși au fost semnalate mai multe cazuri atipice de formarea a unor cheaguri de sânge în urma administrării lor vaccinurile AstraZeneca-Oxford şi Johnosn&Johnson sunt în continuare autorizate de UE.

De cealaltă parte, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a intervenit și ea în această discuție și a subliniat faptul că beneficiile celor două vaccinuri sunt mult mia importante decât aceste efecte secundare rare care s-au înregistrat în rândul mai multor persoane din Europa.