Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca împotriva COVID-19 este „sigur şi eficace”, a anunţat joi Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), după cum transmite Reuters.

EMA a declarat că este încă convinsă că beneficiile vaccinului AstraZeneca depășesc riscurile în urma unei investigații privind rapoartele primite care au determinat mai multe țări să suspende utilizarea acestuia.

Vestea a venit în momentul în care directorul Agenției, Emer Cooke, a declarat că EMA nu poate exclude definitiv o legătură cu cele 30 de incidente legate de cheaguri de sânge și vaccin.

„Comitetul (pentru evaluarea riscului în materie de farmacovigilenţă) a ajuns la o concluzie clară: este vorba despre un vaccin sigur şi eficace”, a declarat directoarea executivă a EMA, Emer Cooke, într-o videoconferinţă.

Cu toate acestea, EMA va actualiza ghidul pentru a include explicații cu privire la riscurile potențiale pentru medici și public, a mai spus ea.

Agenția a fost supusă unei presiuni pentru a clarifica problemele legate de siguranța acestui vaccin după ce un număr mic de rapoarte din ultimele săptămâni au semnalat probleme la persoane care au fost imunizate cu AstraZeneca.

OMS va publica la rândul ei concluziile

Grupul de lucru pentru siguranţa vaccinurilor din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) urmează să-şi facă publice vineri concluziile în ce priveşte vaccinul împotriva COVID-19 elaborat de AstraZeneca, a declarat joi un purtător de cuvânt al OMS citat de Reuters.

Comitetul consultativ global al OMS privind siguranţa vaccinurilor a examinat marţi datele şi a trecut în revistă informaţiile privind probleme rare de coagulare a sângelui în cazul unor persoane care au fost vaccinate, a menţionat OMS.

Miercuri, OMS a comunicat că “pentru moment” continuă să recomande vaccinările cu serul anti-COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca, a cărui utilizare a fost suspendată de mai multe ţări din cauza unor posibile efecte secundare, aşteptând ca experţii organizaţiei să îşi încheie procedura de evaluare.

Similar, directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, a asigurat joi că “beneficiile vaccinului AstraZeneca sunt de departe mai mari decât orice riscuri”, apreciind că ţările din Europa ar trebui să-l folosească în continuare pentru a contribui la salvarea de vieţi în contextul pandemiei.