Credinta populatiei in cresterea sau descresterea economiei are, in principiu, putin de a face cu calculul statistic. Este doar o perceptie. Dar increderea in economie este, pe de alta parte, unul dintre principalele motoare ale cresterii: ea determina, de fapt, apetitul pentru investitii si risc al tuturor cetatenilor. Potrivit principiului “perceptia este realitate”, fiecare dintre noi va tinde sa se comporte acum mult mai prudent, asteptandu-se la probleme in viitor.

Intrebarea fireasca este ce s-a intamplat in aceste ultime opt luni de a determinat o astfel de schimbare de atitudine? Parte din raspuns poate fi gasita in cifrele statistice care arata, pentru primul semestru, o incetitnire a cresterii in aproape toate sectoarele, cu exceptia serviciilor financiare. In cazul agriculturii, putem vorbi chiar de o scadere destul de serioasa fata de semestrul I din anul trecut. Conjunctura europeana, vremea nefavorabila, preturile energiei si al carburantilor au contribuit la acest lucru. Cifrele tind sa se mai tempereze si in zona consumului sau in activitatea de export. Totusi, economia Romaniei a crescut cu 4,9% in primul semestru, cifra de invidiat in contextul economiilor europene. De unde, atunci, sentimentul public ca economia va decadea?

Acelasi sondaj Insomar poate indica o explicatie care tine de prestatia Guvernului. Cifra celor multumiti a cazut de la 57% in ianuarie, la 40% acum, iar 60% se declara nemultumiti sau foarte nemultumiti. Cum Guvernul reprezinta, practic, sursa politicilor economice si a strategiilor, este firesc ca un executiv atat de impiedicat precum cel actual nu poate insufla incredere populatiei. Un premier aflat mereu in contratimp sau cu doi pasi in urma evenimentelor contribuie din plin la pesimismul relevat de sondaj. Deocamdata, acestea sunt doar anticipari. Dar daca nimic nu se va schimba in felul in care functioneaza cabinetul actual, daca politicile nu vor fi mai clare si mai previzibile, si deciziile mai transparente si mai logice, aceasta anticipare se va transforma intr-un sentiment de incertitudine si neincredere care, in cele din urma, poate afecta grav economia.