Conflictul mocnit din estul Ucrainei riscă să reaprindă. Focalizarea s-a mutat pe tactica și pe armele pe care fiecare parte le poate folosi pentru a recuceri o bucată de teritoriu sau a crește temperatura inamicului.

Din cauza reticenței Occidentului în ceea ce privește transferul armelor letale către Kiev, avantajele militare ale Rusiei de-a lungul frontierei nu pot fi depășite. Deocamdată, Moscova continuă să dețină toate atu-urile în conflictul cu vecinul ucrainean.

Publicația NationalInterest prezintă cele cinci tipuri de arme folosite de ruși pentru a menține presiunea în estului Ucrainei și asupra Kievului.

Arma cibernetică

Dacă decide să își extindă incursiunea în Ucraina, capacitatea Rusiei de a lovi Kievul depinde de disponibilitatea sa de a valorifica puterea aeriană, economică și cibernetică. Rusia a fost reticentă în a comite atacuri directe împotriva Ucrainei cu aeronave sau rachete balistice. Dar în arena cibernetică, Rusia rămâne periculoasă.

Rusia știe că are capacitatea de a se angaja în atacuri perturbatoare împotriva rețelelor cibernetice neprietenoase. Chiar dacă nu pot distruge singure țesătura socială, cu siguranță se pot dovedi costisitoare pentru ținte. Mai mult, atacurile cibernetice sunt negate, salvând Rusia de la plata costurilor diplomatice ale agresiunii.

Aparare aeriană

În primele zile ale războiului civil ucrainean, Kievul a încercat să-și valorifice avantajul puterii aeriene asupra rebelilor din estul separatist.

Rusia se pare că a contribuit cu o varietate de sisteme care au doborât aproape 20 de avioane și elicoptere ucrainene. Un astfel de sistem a reușit să doboare un avion de linie al Malaeziei, în cel mai dramatic incident al războiului.

Câtă vreme Rusia menține o rețea de apărare aeriană peste provinciile ucrainene separatiste, Kievul va avea de muncă pentru a-i învinge pe rebeli.

Omuleții verzi

Când Rusia a pus mâna pe Crimeea, cei care au deschis calea au fost operatorii speciali. Soldații în uniforme verzi, nemarcate, au constituit vârful de lance al forței de invazie, rupând peninsula de restul Ucrainei. Aceste forțe speciale, supranumite ”Omuleții verzi”, extrem de instruite, au devenit una dintre cele mai eficiente arme ruse.

Rusia și-a dezvoltat aceste forțe cu mare grijă, folosindu-le în Cecenia, Ucraina, Georgia, Siria pentru a crea „fapte la fața locului”. Înfrângerea ”Omuleților verzi” rămâne o sarcină extrem de dificilă pentru Kiev.

Artileria

Rusia a continuat să pună un accent puternic pe rolul artileriei. Eficiența artileriei ruse poate fi uneori exagerată, dar în Ucraina artileria pe distanțe lungi a jucat un rol critic. A permis Rusiei să lovească forțele ucrainene din siguranța propriilor frontiere.

Fără opțiuni eficiente de contra-atac, trupele ucrainene sunt la mila artileriei pe care nu o pot zdrobi.

Dronele

Rareori dronele rusești desfășoară genul de atac țintit, atât de obișnuit în cazul dronelor din SUA. De asemenea, dronele Rusiei nu participă la misiuni de supraveghere prelungite, cărora Statele Unite le-au acordat o mare atenție în ultimii ani.

În Ucraina, vehiculele aeriene fără pilot au devenit cel mai important mijloc prin care Rusia ține evidența evoluțiilor pe câmpul de luptă. Rusia își folosește dronele în strânsă legătură cu forțele pe teren, pentru a identifica și viza activele inamice, inclusiv centrele de comandă.

Cu informațiile furnizate de drone, artileria rusă devine din ce în ce mai letală, în special pentru trupele și vehiculele neprotejate.