Un fenomen care a continuat să provoace semne de întrebare mai ales după apariția vaccinurilor. Și asta pentru că există numeroase situații în care un membru al familiei se îmbolnăvește de Covid-19, însă restul persoanelor din casă nu sunt infectate, potrivit Yahoo.

Misterul răspândirii COVID în gospodării și ce s-a schimbat apariția variantei Omicron s-a adâncit. Mulți oameni se confruntă și acum cu acest fenomen.

Omicron se răspândește mai rapid decât variantele anterioare

Estimările sugerează că varianta inițială a Omicron este de până la patru ori mai transmisibilă decât variantele anterioare de COVID, iar cea mai nouă subvariantă a Omicron (BA.2) poate fi și mai contagioasă.

Acest lucru pare să fie urmărit de experți și în cadrul familiilor. La începutul lunii decembrie, oficialii britanici din domeniul sănătății au estimat că riscul de răspândire a Omicron într-o familie era de trei ori mai mare decât în ​​cazul variantei Delta. Indiferent de variante, gospodăriile prezintă un risc major de infectare.

„Există o mulțime de suprafețe care ar putea să nu fie curățate frecvent. S-ar putea să interacționați direct cu saliva, mai ales dacă aveți copii mici”, a explicat Alex Huffman, om de știință la Universitatea din Denver.

„În plus, în multe apartamente aerisirea este deficitară, iar aerul pe care o persoană infectată îl expiră se poate acumula în concentrații destul de mari”, a subliniat el.

Prevenția de bază face o mare diferență

Există o mulțime de factori care determină modul în care are loc răspândirea în gospodărie, ceea ce face ca estimările acestui tip de transmisie să fie dificile.

În primul rând, unii oameni elimină mai mult virus decât alții. Persoanele care sunt imunocompromise au tendința de a face infecții mai severe și de lungă durată. Există și alți factori, cum ar fi câți membri ai unei familii sunt vaccinați.

„Dacă virusul nu se răspândește la fel în rândul membrilor unei familii, poate fi și datorită nivelului de imunitate al persoanei care îl are sau poate fi nivelul de imunitate al persoanei care îl primește. Asta s-ar putea datora faptului că sunt imunizați sau suficient de norocoși încât să aibă genele potrivite”, a spus profesorul Huffman.