Cel mai adesea, frunzele de roșii încep să se curbeze când temperatura aerului este mai mare de 30 de grade. În sere, acolo unde ventilația poate fi mai slabă, temperaturile pot atinge și 45-50 de grade. Deoarece acesta este considerat un proces gradual, cu cât se iau măsuri mai repede, cu atât este mai bine pentru plante, potrivit The Spruce.

Mai întâi, aruncați o privire atentă la roșii pentru a vedea câte frunze s-au răsucit (toate sau câteva?) și dacă frunzele răsucite sunt vechi, în creștere sau ambele. De asemenea, trebuie să vedeți dacă și alte părți ale plantei, inclusiv roșiile, prezintă unele probleme. Observați plantele pe o perioadă de câteva zile pentru a vedea dacă există anumite modificări.

De ce se răsucesc frunzele roșiilor

1. Din cauza mediului

Roșiile care nu au fost plantate corespunzător sau prea devreme, atunci când afară era încă prea rece, pot suferi de această curbare a frunzelor. De obicei, procesul începe cu frunzele inferioare.

Temperatura pământului trebuie să fie de plus 10 -11 grade Celsius, timp de 4- 5 zile consecutiv! Dar temperatura din sol este diferită față de cea din aer. Ca să aflăm temperatura din sol ne putem folosi de un termometru de exterior.

Căldură, secetă și vânt

Pe o vreme extrem de caldă, uscată sau cu vânt puternic, frunzele roșiilor se răsucesc și se îndoaie pentru a se proteja de pierderile ulterioare de apă.

Indiferent de climă, păstrați întotdeauna roșiile cât mai bine udate. Mulciți în jurul rădăcinii lor, astfel încât solul să rămână umed în mod uniform.

2. Cauze chimice

Dezechilibru nutritiv

Roșiile care au fost fertilizate prea mult cu azot pot prezenta frunze răsucite în sus. Fosforul insuficient poate duce, de asemenea, la răsucirea frunzelor.

Singura modalitate de a determina conținutul de nutrienți din sol și a afla cum să remediați dezechilibrul este un test de sol, efectuat de obicei într-un laborator specializat.

Din cauza erbicidelor

Roșiile sunt foarte sensibile la erbicide. Dacă frunzele de roșii se îndoaie în jos și cresc răsucit, s-ar putea ca ele să fi fost expuse la prea multe erbicide.

Reziduuri de erbicid

Dacă ați folosit gunoi de grajd sau compost dintr-o sursă terță, iar frunzele roșiilor se răsucesc, de vină ar putea fi reziduurile unor erbicide precum aminopiralidul sau clopiralidul, ingredientele active din erbicidele utilizate de către fermierii.