"Preşedintele Consiliului Judeţean se alege dintr-un singur tur, este ales uninominal. Consilierii locali sunt aleşi dintr-un singur tur, consilierii judeţeni sunt aleşi iarăşi dintr-un singur tur. Era firesc ca primarul să nu iasă în afara acestui sistem şi să fie într-un sistem coerent de alegere unitar", a precizat Anastase.

"Deocamdată vorbim de alegerile locale, iar noi asta am vizat, sistemul de alegeri local, când vom discuta despre sistemul de alegere a parlamentarilor, când vom discuta despre sistemul de alegere a preşedintelui, sigur sunt subiecte pe masă pe care le putem discuta. Încercam să vă explic acest punct de vedere", a afirmat președintele Camerei Deputaților. 
Roberta Anastase a ‘inut s[ informeze că Institutul pentru Politici Publice a lansat o cercetare care arată că de fiecare dată când au fost alegeri, cei situaţi pe locul doi nu au reuşit decât într-o proporţie de 1,3% să îi învingă pe cei de pe locul întâi.
"Deci, practic, ceea ce vreau să spun, este că de obicei în turul doi să păstrează ordinea în proporţie de 98,7% ordinea din primul tur. Asta înseamnă un singur lucru: înseamnă că, practic, al doilea tur nu înseamnă altceva decât o cheltuire inutilă de bani atâta timp cât se menţine acelaşi rezultat. În al doilea rând, prezenţa la vot în turul doi este de obicei scăzută în comparaţie cu primul tur, deci suntem în situaţia de a face un sistem unitar pentru toate alegerile, că până la urmă de ce nu ne punem problema să se aleagă şi consilierii locali şi cei judeţeni şi preşedintele consiliului judeţean în două tururi", a încheiat Anastase.

Deputatul PD-L Ioan Oltean a declarat la rândul lui, în cadrul unei emisiuni TV, că la un calcul inițial, renunțarea la al doilea tur de scrutin s-ar face o economie de aproximativ 120 de milioane de lei.