Cât de des ar trebui spălată și igienizată lenjeria depinde foarte mult de corpul nostru și de stilul de viață. De obicei, experții sugerează că cearșafurile trebuie spălate la fiecare câteva zile, mai ales dacă suferim de alergii sau astm sau dacă transpirăm excesiv, potrivit The Spruce.

Când ar trebui să vă spălați lenjeria

Deoarece cearșafurile au contact direct cu pielea, în mod ideal ar trebui spălate săptămânal. Cu toate acestea, obiceiurile de somn vă pot permite să extindeți timpul dintre spălări la zece zile sau chiar la două săptămâni; dar nu trebuie niciodată să treacă mai mult de două săptămâni cu lenjeria nespălată.

De ce e indicat o dată pe săptămână

Ca și în cazul prosoapelor de baie, este important să știm cum să igienizăm cât mai bine cearșafurile și fețele de pernă. Praful din casă conține numeroși alergeni care ajung și pe lenjeria de pat. Acarienii de praf nu se pot vedea cu ochiul liber, dar există în lenjeria care acoperă patul, pe perne, saltele și pilote. Pe lângă alergeni, transpirația, saliva, uleiurile corporale, celule moarte ale pielii, părul animalelor de companie și chiar fluidele corporale, toate ajung în lenjeria de pat, punându-ne sănătatea în pericol.

De aceea, e bine să spălăm lenjeria de pat o dată pe săptămână. Încercați să vă spălați cearșafurile de două ori pe săptămână dacă aveți alergii sau alte probleme ale pielii. Pentru cei cu acnee, fețele de pernă ar trebui schimbate zilnic pentru a ajuta la prevenirea inflamației și a transferului de bacterii. Dacă sunteți răciți, aveți vreun virus sau dacă în casă aveți musafiri nepoftiți precum ploșnițele, cearșafurile trebuie schimbate și spălate zilnic.

Cum se spală lenjeria de pat

Înainte de a spăla un set de lenjerie de pat, citiți instrucțiunile de spălare. Aceste informații sunt deosebit de importante pentru cearșafurile din satin, cearșafurile de bambus sau lenjeria de pat din in, care pot avea instrucțiuni de spălare diferite față de cearșafurile din bumbac sau microfibră.

Majoritatea lenjeriilor de pat se spală la mașină și nu sunt foarte greu de curățat. Cearșafurile din bumbac și in sunt ușor de spălat, în timp ce mătasea și satinul sunt mai pretențioase, necesitând temperaturi scăzute și cicluri lente de centrifugare. Petele de cafea, de fructe sau de machiaj sunt de obicei greu de scos.

Așa că, înainte de a băga lenjeria în mașină, puneți pe pete o soluție din detergent de vase și apă sau un amestec de bicarbonat de sodiu și apă și lăsați să acționeze câteva minute.

Sfaturi suplimentare

Deși puteți spăla cearșafurile și prosoapele împreună, este indicat să sortați cearșafurile după culoare și tipul de țesătură pentru a preveni pătarea lor. Nu umpleți excesiv mașina. Lenjeria de pat și prosoapele au nevoie de spațiu pentru a se mișca liber, astfel încât detergentul să poată ajunge și să pătrundă în fiecare fibră pentru o curățare optimă. Înmuiați lenjeria timp de o oră în doi litri de apă cu o cană de oțet alb distilat, înainte de a le spăla.

Dozați cât mai bine detergentul

Prea mult detergent poate duce la exces de apă în mașină sau se poate acumula în conductele mașinii de spălat. Majoritatea detergenților se poate folosi pe cearșafurile din bumbac și in, dar alegeți un detergent pentru țesături delicate pentru a spăla cearșafurile de mătase și satin.

O regulă generală este să folosiți 1/4 cană sau o jumătate de capac plin cu detergent lichid pentru rufe pentru o încărcătură de lenjerie de pat de dimensiuni normale. Puteți folosi și 1/2 cană sau 1 capac plin de detergent lichid de rufe pentru o încărcătură mai mare de articole mai voluminoase.