Așadar, Marcel Ciolacu a participat la o întâlnire cu reprezentanții Google. În urma dezbaterilor, premierul a dezvăluit că a fost analizată posibilitatea deschiderii unui centru de date în România.

Marcel Ciolacu a participat la o întâlnire cu reprezentanții Google

Potrivit premierului, marile companii din domeniul tehnologiei informației care vor să-și extindă afacerile în Europa de Est vor găsi în România oportunități excelente.

„Un data center în România. Cred ca suntem cei mai îndreptățiți să avem acest lucru. Microsoft cred că are aproape 5.000 de angajați în România, Google vreo 500.

Cunoaștem cu toții ce înseamnă un data center pe teritoriul României? Extraordinar de mult!”, a declarat Marcel Ciolacu.

Șeful PSD a subliniat și că specialiștii cu formare solidă în domeniul IT reprezintă un atu puternic pentru companiile din acest domeniu care doresc să vină în țara noastră. Mai mult, România oferă acum prilejul investițiilor majore în centre de date și servicii de cloud, conform unui comunicat.

Guvernul are ca prioritate reforma digitală

Guvernul are ca prioritate, în cadrul reformei administrației publice, reforma digitală și transferul în cloud a sistemelor IT de stat.

„Guvernul și-a asumat operaționalizarea cloudului guvernamental și vom lucra  împreună cu experții și cu companiile din industria tehnologiei pentru a reuși acest lucru.

Voi încuraja și firmele și companiile private din România să opteze pentru aceste soluții de tip cloud, pentru că reprezintă un avantaj competitiv important într-o piață tot mai concurențială”, a declarat premierul.

Totodată, România este extrem de interesată de identificarea de proiecte în domeniul securității cibernetice și de dezvoltarea acestora. Potrivit premierului, țara noastră dispune de una dintre cele mai avansate legislații în domeniul securității cibernetice din Europa.

Șeful Executivului a amintit că România beneficiază de statutul conferit de aderarea la UE și la NATO și, în viitorul apropiat, la OCDE. Astfel, este oferit un mediu de afaceri previzibil, bazat pe reguli garantate de apartenența la aceste organizații.

Investiția poate reprezenta un cap de pod pentru firmele interesate să acceseze piața europeană sau alte piețe regionale.

„Știu că politica Google este de a încuraja folosirea alimentării centrelor de date cu energie produsă din surse regenerabile și aici este o altă zonă unde ne întâlnim, pentru că și noi susținem utilizarea de energie curată, facem eforturi de decarbonizare și de a produce energie verde”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Amintim că veniturile anuale ale Google în România sunt estimate în piață la 75-100 milioane de euro, în principal din publicitate.

Premierul a efectuat o vizită de lucru în SUA

Anunțul a venit în contextul vizitei de lucru pe care Ciolacu o efectuează în SUA, la Washington D.C. și New York. Acesta este însoțit de o delegație guvernamentală. Premierul a avut întrevederi cu înalți oficiali americani, dar și cu reprezentanți ai unor importante companii americane.

Vizita prim-ministrului Marcel Ciolacu va continua cu întrevederi cu reprezentanții asociațiilor evreiești, precum și cu Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite, și cu Dennis Frances, președintele Adunării Generale ONU.