"Suprasubscrierile din oferta Romgaz sunt un vot de blam pentru cei care au aclamat că nu există potenţial intern. Acest lucru trebuie să ne dea de gândit pentru viitoarele demersuri. Este dovada faptului că există economisire internă", a precizat Dăianu.

El a subliniat că piaţa locală de capital trebuie să se bazeze pe termen lung pe companiile private, nu pe cele de stat.

"Listările de stat pot face diferenţa, dar pe termen lung piaţa de capital trebuie să trăiască din companiile private. La un moment dat, termini de listat companiile de stat", a susţinut oficialul ASF.

Cererea din oferta publică pentru Romgaz a depăşit toate aşteptările, până marţi fiind depuse ordine ferme în valoare de 1,8 miliarde de lei din partea investitorilor de retail, a anunţat Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, în cadrul aceleiaşi conferinţe.

"Oferta Romgaz a depăşit toate aşteptările, nimeni n-a crezut că va exista o asemenea cerere în România. Erau estimări că piaţa locală poate atrage maximum 200 de milioane de euro. Până ieri (marţi – n.r.), doar pe segmentul persoanelor fizice subscrierile erau de 1,8 miliarde de lei. Scriem istorie în momentul de faţă", a spus Anghel.

El a arătat că Guvernul a luat o decizie bună când a alocat investitorilor mici o tranşă de 15% din această ofertă. ‘Există o posibilitate de a se majora tranşa pentru retail la mai mult de 15%’, a subliniat el.

Oferta publică iniţială prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile Romgaz a început pe 22 octombrie şi este planificată să se încheie pe 31 octombrie 2013.

Preţul orientativ de vânzare a fost stabilit între 24 şi 32 de lei pe acţiune, ceea ce reprezintă un interval de preţ între 7,38 şi 9,84 dolari SUA pentru un Certificat Global de Depozit (GDR), fiecare GDR reprezentând o acţiune.

Oferta publică iniţială include acţiuni şi Certificate Globale de Depozit pentru publicul din România şi acţiuni şi GDR-uri pentru investitorii instituţionali din afara României.

După ofertă, Ministerul Economiei va deţine cel puţin 70% din acţiunile companiei, iar Fondul Proprietatea îşi va menţine pachetul existent de 15% din acţiunile companiei, restul fiind reprezentat de acţiunile tranzacţionate liber pe piaţă.

Tranzacţiile de GDR pe Bursa de la Londra sub simbolul "SNGR" şi tranzacţiile de acţiuni pe Bursa de la Bucureşti, sub simbolul "SNG", sunt planificate să înceapă pe 12 noiembrie.

Goldman Sachs International şi Erste Group Bank acţionează în calitate de coordonatori globali comuni pentru ofertă. Banca Comercială Română şi SSIF Raiffeisen Capital & Investment SA au fost numiţi lead manageri pentru piaţa locală.
Sursa: Agerpres