Prim-ministrul Guvernului României, Viorica Dăncilă, l-a primit luni pe ambasadorul Statelor Unite la București, Hans Klemm, în vizită de prezentare.

Cu prilejul trecerii în revistă a aspectelor determinante ale cooperării bilaterale româno-americane, premierul român a abordat discuția cu privire la perspectivele posibilității de a elimina, în cursul acestui an, obligativitatea vizelor de scurtă ședere pentru cetățenii români care călătoresc în SUA, prin includerea României în Programul Visa Waiver, se arată într-un comunicat al Guvernului.

"În continuare, oficialul român a subliniat creșterea semnificativă a resurselor alocate de către România înzestrării forțelor armate și creșterii capabilităților acestora și a exprimat convingerea că programele de achiziție vor juca un rol important asupra întregului ansamblu al Parteneriatului Strategic, urmând să producă efecte dincolo de colaborarea în materie de securitate, inclusiv prin dinamizarea cooperării economice dintre țara noastră și Statele Unite ale Americii", menționează documentul citat.

Dancilă a cerut misiunii diplomatice a SUA la București să transmită, cât mai curând posibil, o lista a companiilor americane interesate să investească în România.

De asemenea, șeful Executivului a solicitat sprijinul SUA pentru promovarea candidaturii României la OCDE

Totodată, Dăncilă a transmis părții americane invitația de a participa, la cel mai înalt rang, în septembrie, la București, la reuniunea statelor "Inițiativa celor Trei Mări".

"Ambasadorul Hans Klemm a exprimat convingerea privind continuarea dinamicii pozitive în relația bilaterală și interesul misiunii diplomatice a Statelor Unite la București, de a continua dialogul cu instituțiile din România, în vederea implementării proiectelor comune și valorificarea oportunităților oferite de Parteneriatul Strategic pentru promovarea valorilor și intereselor celor doi parteneri", informează comunicatul Guvernului.

"Totodată, ambasadorul SUA a transmis aprecierea părții americane pentru faptul că România promovează un model în ceea ce privește egalitatea de gen, prin numirea unei femei la conducerea Executivului, și a subliniat disponibilitatea de a sprijini eforturile sale de a consolida România şi relaţiile româno-americane", se arată în document.