Acesta consideră că efectele unui cutremur de o intensitate mare sunt legate mai mult de vulnerabilitatea clădirilor din acea zonă decât de anumite diferenţe privind mişcarea seismică.

De asemenea, cercetătorul ştiinţific a precizat că anul 2012 a debutat cu o activitate seismică importantă, dar cu un deficit în luna februarie, aceste fluctuaţii fiind însă în limite normale, care nu pot semnala viitoare cutremure mai mari.

“Institutul Naţional pentru Fizica Pământului oferă o hartă seismică de bază care este luată în considerare în construcţia clădirilor, un fel de coduri de intensitate. În general codul pleacă de la mişcarea care se aşteaptă în diferite locuri, măsurată printr-un ordin de intenstitate maximă, şi care trebuie să fie prognozat de studiile noastre. Se face o hartă de hazard seismic cu aceste mărimi, iar pe baza ei, modul de comportare a clădirilor la mişcările seismice. Contribuţia noastră este dată de evaluarea hărţii de hazard seismic, pe baza datelor produse, a înregistrărilor pe care le avem şi a studiilor respective, iar pe urmă în baza hărţii de hazard seismic şi în funcţie de nivelul şi genul mişcării se ţine cont de structura clădirilor din zona respectivă şi de populaţie. Din 1997 a fost schimbat acest stas (standard n.r), practic aceste valori, inclusiv această hartă de hazard fizic. Înainte era o hartă la un stas bazat pe intensităţi fizice şi pe modul cum se aşteptau cutremurele în anumite locuri, iar aceste valori au fost modificate. Înainte de ’77 au fost mai mici. De exemplu, la Bucureşti, intensitatea era mai mică decât cea de acum, era 7, iar această mărime s-a modificat. Menţionez că nu trebuie confundată această intensitate cu magnitudinea, pentru că ea poate ajunge şi până la 12. Această valoare este foarte importantă pentru constructori pentru că ei ştiu că la intensitate 7 proiectează clădirea cu o anumită cantitate de beton, de armături, etc. Dacă intensitatea este 8 se schimbă tot în construcţii. Este o mărime importantă, care nu trebuie neglijată. Cred că după cutremurul din 1977, s-a schimbat la intensitate 8, iar acum, ultimul stas, este undeva între 8 şi 9”, a declarat Mircea Radulian.