Cutremur cu magnitudinea de 6,8 grade pe scara Richter

Un cutremur cu magnitudinea de 6,8 grade pe scara Richter a avut loc în Mindanao, Filipine. Seismul a avut loc la primele ore ale dimineții, 4 decembrie 2023.

Seismul s-a produs la o adâncime de 38 km. Totuși, nu există nicio amenințare de tsunami, potrivit Centrul German de Cercetare în Geoştiinţe.

În aceeași zi, a avut loc și-un cutremur cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter. Seismul s-a produs la o adâncime de 10 km. Cutremurul a avut loc în aceeași zonă.

Mindanao_Filipine
Mindanao. Filipine (SURSA FOTO: Wikipedia)

Mii de oameni au fost evacuați în urma cutremurului

Mii de oameni se află, acum, în centre de evacuare din cauza replicilor cutremurului. În urmă seismului, trei oameni și-au piedut viața. Atenție! Nu este vorba de cutremurul care a avut loc luni, ci de cel care a avut loc sâmbătă, 2 decembrie 2023. În acea zi, a avut loc un seism cu magnitudinea de 6,5 grade pe scara Richter. Provincia de coastă din sudul țării a fost cea mai apropiată de epicentrul cutremurului.

Cutremurul a fost urmat de mai multe replici cu magnitudinea mai mare de 5 grade pe scara Richter. Sudul țării a fost cel mai afectat. Opt persoane au fost rănite. Până duminică, peste 108.000 de persoane au fost duse în 115 de centre de evacuare din Surigao del Sur.

De ce au loc multe cutremure în Filipine?

Filipinele se află într-o zonă seismogenă activă datorită așa-numitului „Inel de Foc al Pacificului”. Inelul de Foc este o regiune în formă de potcoavă în jurul marginilor Pacificului, caracterizată prin activitate seismică și vulcanică intensă. Acest inel este locul unde plăcile tectonice ale Pământului interacționează, ducând la formarea și activitatea vulcanilor și la producerea cutremurelor.

În cazul Filipinelor, activitatea seismica se datorează subducției plăcii Filipinelor sub placa Eurasiatică. Subducția este un proces geologic în care o placă tectonică este forțată să coboare sub o altă placă într-o zonă de convergență. Acest fenomen este asociat cu cutremurele și activitatea vulcanică. În cazul Filipinelor, placa Filipinelor se află sub placa Euroasiatică în partea de vest a arcului insular al Filipinelor.

De asemenea, Filipinele sunt influențate de placa tectonică Filipine, care se ciocnește și se încadrează sub placa Euroasiatică. Această interacțiune conduce la activitate seismică suplimentară.

Din cauza acestor procese tectonice complexe, Filipinele sunt susceptibile la cutremure frecvente și la erupții vulcanice. Este important să se monitorizeze această activitate pentru a evalua riscul seismic și pentru a implementa măsuri de pregătire și siguranță în această regiune seismogenă.