O înţelegere secretă este pe cale să arunce în aer scena politică românească: surse din conducerea PSD spun că Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban s-ar fi înţeles deja, astfel încât liberalii să obţină mult doritele alegeri anticipate.

Astfel, se pare ca preşedintele PNL, Ludovic Orban, ar fi renunţat la ideea alegerii primarilor în două tururi de scrutin şi s-ar fi înţeles cu preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, pentru ca social-democraţii să sprijine în schimb declanşarea alegerilor anticipate.

Dacă acest lucru se va dovedi adevărat, înseamnă că moţiunea de cenzură va trece în Parlament, iar Guvernul Orban va fi demis. În schimbul păstrării actualului model electoral, cu primarii aleşi într-un singur tur, PSD nu va vota un nou Guvern propus de PNL, astfel că se va putea ajunge la alegeri anticipate, susţine Antena 3.

Ce scrie în moţiunea de cenzură iniţiată de PSD

Plenul Parlamentului se reuneşte, luni, pentru prezentarea moţiunii de cenzură depusă de PSD, după angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin. Şedinţa începe de la ora 14:00. Data dezbaterii şi votului moţiunii de cenzură va fi stabilită într-o şedinţă următoare a Birourilor permanente.

Joi, PSD a depus moţiunea de cenzură intitulată „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, după ce Executivul şi-a angajat răspunderea pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Moţiunea are 208 semnături ale PSD şi UDMR.

Guvernul Orban trebuie demis de urgenţă atât pentru că schimbarea sistemului electoral în prag de alegeri încalcă standardele europene, cât şi pentru că adoptarea acestor modificări s-a făcut în mod unilateral, fără consultare şi dezbatere, prin angajarea răspunderii de către partidul aflat la putere, se arată în textul moţiunii de cenzură.


Te-ar putea interesa și: