Obiectul guvernanților este de a reduce cheltuielile bugetare cu 20 de miliarde de lei, iar din interzicerea cumulării pensiei de serviciu cu salariul s-ar obține o economie de 1,7 miliarde de lei.  Aceștia vor, totodată ca bugetarilor să li se ofere opțiunea de a alege dacă să rămână cu salariul sau cu pensia de serviciu.

Alte măsuri luate în considerare de guvernanți

Coaliția de guvernare are în vedere, de asemenea, „restructurări” în aparatul bugetar la Parlament și la ministere. Acest lucru s-ar traduce prin reducerea numărului funcționarilor. Alte idei ale guvernanților ar mai fi, printre altele, reducerea și chiar eliminarea unor sporuri în sectorul bugetar

În coaliție s-a discutat că Guvernul va lua măsuri de reducere a cheltuielilor după Paște, printre care și înghețarea angajărilor în sectorul bugetar.

Legea pensiilor trebuie modificată

Surse guvernamentale au precizat pentru stiripesurse.ro că modificările la Legea Pensiilor, cele trecute prin Senat deja, nu sunt pe placul Comisiei Europene.

Așadar, coaliția de guvernare este acum nevoită să o ia de la zero și trebuie să respecte indicațiile trecute în raportul Băncii Mondiale.

Aceleași surse au mai spus că ministrul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), Marius Budăi, s-a văzut cu reprezentanții Comisiei Europene, cei care i-au transmis că această variantă a legii nu respectă jalonul din PNRR. Dacă nu respectă jalonul, atunci România riscă să piardă bani.

Sursele spun că actuala coaliție de guvernare va face așa cum a cerut Comisia Europeană.

În punctul de vedere pe care Comisia Europeană l-a trimis Guvernului României se arată că acest proiect de lege privind pensiile de serviciu prevede ”economii foarte limitate și nu ar aborda suficient sustenabilitatea fiscală și, în special, echitatea”.

Experții CE au mai spus că nu este îmbunătățit caracterul contributiv al sistemului decât foarte puțin.

Proiectul de lege privind pensiile de serviciu a fost evaluat de Comisia Europeană, iar evaluarea preliminară a acesteia sugerează că nu îndeplinește standardele necesare. În consecință, oficialii europeni „recomandă cu tărie” ca noua legislație să nu fie adoptată în Parlament până când nu vor fi încorporate evaluările studiului de impact realizat de Banca Mondială.

”Pe baza evaluării de impact a Băncii Mondiale, actualul proiect de lege privind pensiile speciale are un impact foarte limitat asupra reducerii cheltuielilor cu pensiile. Cu cât economiile care decurg din revizuirea pensiilor speciale sunt mai mici, cu atât mai puțin spațiu de manevră va avea guvernul pentru a crește gradul de adecvare a pensiilor publice”, spun experții europeni.

„Proiectul de lege prevede în continuare perioade de cotizare substanțial mai mici decât cele din sistemul general pentru aproape toate categoriile, iar prestațiile de pensie se calculează pe baza veniturilor obținute într-un număr foarte limitat de ani”, conform observațiilor Comisiei Europene.