De la nunta lor din anul 2000, prima doamnă a Siriei, Asma Assad, a stat alături de soțul ei la bine și la rău, chiar dacă el a condus un guvern ce a omorât zeci de mii de sirieni. Acest mariaj nu reprezintă o surpriză pentru psihiatrul american Dr. Keith Ablow. El explică ce i-a adus și ținut împreună pe nemilosul dictator sirian și pe soția sa.
“Lumea de pe tot globul se întreabă cum o femeie născută în Marea Britanie, licențiată în informatică și literatură franceză, poate sta alături de soțul său care a acumulat o avere de peste 1 miliard de dolari servind în funcții publice. Și cum poate ea afișa fotografii prin Instagram despre activitatea ei de caritate, în timp ce probabil s-a auzit că regimul soțului ei a folosit gaze toxice pentru a asfixia copii”, scrie Dr. Ablow.
“Răspunsul e simplu: A fi drăguț nu e un antidot pentru a fi lacom sau corupt sau lipsit de empatie, chiar dacă oamenii ar crede instinctiv că așa ar trebui să fii. Poți fi suplu, purtând haine elegante și avea un coeficient de inteligență peste medie și poți avea întrebări profunde dacă valorezi ceva sau nu pentru că probabil nimeni nu te-a iubit vreodată cu adevărat”, scrie el. 

Anul trecut, ziarul britanic Daily Mail a publicat într-o duminică noi email-uri obținute de WikiLeaks, arătând cele mai extravagante obiceiuri de cumpărături ale Primei Doamne a Siriei.
 Potrivit corespndenței, soția președintelui Bshar Assad a cumpărat o nouă mobilă în valoare de 270.000 lire sterline (420.000 doolari) de la magazinul de top din Londra DN Designs.
 Bashar și Asma sunt o pereche făcută în iad, deoarece ei își se hrănesc reciproc nevoile de a păstra aparențele, de a masca realitatea neplăcută, spune Dr. Ablow.
“Ei sunt un cuplu dinamic de distrugere, deoarece,la un moment dat, ca toate intențiile și scopurile lor au ajuns să le distrugă umanitatea. Bashar Assad s-ar putea transforma într-un chirurg decent dacă ar fi fost îngăduitor cu vindecătorul din el, în loc să fie capturat de tatăl său dictator într-o dictatură. Iar Asma Assad s-ar putea dovedi o profesoară de limba franceză dacă nu ar fi evoluat într-un mediu care să-i hrănească foamea pentru bijuterii și faimă, vânzându-și umanitatea pentru un palat”, conchide psihiatrul american.