"Până acum am investit în clubul Steaua 30 de milioane de euro. Teoretic, înseamnă că am minus 30 de milioane de euro. Dar nu e deloc așa", spune omul de afaceri George (Gigi) Becali. În opinia sa, clubul de fotbal Steaua, al cărui proprietar este, valorează acum 100 de milioane de euro tocmai pentru faptul că a intrat în Europa, în competițiile internaționale care se desfășoară aici, în Champions League și în Europa League.Gigi Becali precizează că, de când a început criza, încasările de pe urma competițiilor internaționale la care a participat clubul Steaua au crescut, nu au scăzut.

„Fotbalul este singura marfă care chiar și în criză nu se devalorizează. De exemplu, acum cinci ani, câștigam 11-12 milioane de euro  prin participarea la Champions League. Acum am ajuns să câștig 30 de milioane de euro! Deci și-a triplat valoarea în acești cinci ani! În plus, de la an la an se produc modificări: anul trecut câștigam 900.000 de euro din Europa League, acum 1,3 milioane de euro, plus prime, plus calificări, am ajuns de la cinci milioane de euro la aproximativ opt milioane de euro anul acesta“, afirmă Becali.

Mai mult, omul de afaceri spune că jucătorii pe care îi are acum valorează circa 25-30 de milioane de euro, la care se adaugă brandul Steaua, care nu se vinde niciodată, și banii încasați din competițiile sportive, care în ultimii cinci ani au fost doar în creștere.  „Acum, la cum e restructurat clubul Steaua și la ce vreau eu să fac, lucruri pe care nu le spun, în următorii șapte-opt-zece ani voi reuși să câștig sute de milioane de euro numai din fotbal. Și asta pentru că în afaceri, dacă vrei să reușești, trebuie să fii cu o secundă în viitor. Sau orice marfă cumperi la un moment dat să o poți vinde la orice oră din zi sau din noapte cu un leu mai scump“, spune Becali, lăsând să se înțeleagă că potențialul de creștere al clubului Steaua este cel care îl face să valoreze 100 de milioane de euro. 

Îmbrăcămintea, hobby-ul de după fotbal

Dacă îl întrebi de unde preferă să se îmbrace, Gigi Becali are o opinie foarte personală despre îmbrăcăminte: „Nu există nicio firmă din lume care să îmi placă cum face hainele. Consider că haina trebuie făcută de om. Când cumperi un costum, hainele vor fi modificate de croitor în funcție de cum vrea clientul, de lungă, de largă să fie haina, de cum vrea să stea manșeta etc. Pentru un om care are ca hobby îmbrăcămintea, este foarte important ca totul să stea pe el milimetric.“

Destul de excentric, Gigi Becali spune că mai are câteva obiceiuri care pot fi considerate hobby-uri, obiceiuri moștenite încă din copilărie: să nu bea lapte decât dacă e muls de el, să nu mănânce carne decât dacă a tăiat el animalul. Recunoscut ca fiind foarte credincios, Gigi Becali nu este un investitor pe piața obiectelor de artă, a icoanelor vechi sau a altor obiecte de cult, cărora timpul le-a conferit valoare. Cea mai scumpă icoană pe care o deține Becali este adusă de la Muntele Athos, o înfățișează pe Maica Domnului cu Pruncul, este poleită cu aur și a costat 12.000 de euro; în rest, e vorba mai mult de donații.


În viață și în afaceri, ca să reușesc, am trăit tot timpul cu o secundă în viitor. Altfel nu ai cum să reușești. Îți trebuie inspirație!

  • 54 milioane de euro va câștiga George Becali în perioada următoare din vânzarea a două terenuri în Pipera, pentru care a semnat deja precontractele: unul de patru hectare, vândut către Portland pentru 28 de milioane de euro, din care a încasat un milion  de euro, și un al doilea teren de 13 hectare, valorând 26 de milioane de euro.

  • 102 milioane de euro are Becali de recuperat de la statul român, din care două milioane de euro de la Primăria Capitalei, pentru terenurile de care a fost expropriat în decursul timpului.

300 de milioane de euro. La atât a fost evaluată averea deținută de George Becali în ediția 2011 a Top 300 Capital