Proiectul de modernizare a fost aprobat încă din 2006 de către aleşii generali, dar nu a fost pus în practică. Recent, primarul Sorin Oprescu a aprobat proiectul şi l-a lansat în dezbatere publică.

Piata Romană reprezintă un important nod de trafic al orașului, iar realizarea pasajului era necesară pentru că circulația auto era vizibil îngreunată de numărul mare de treceri de pietoni.

Pasajul pietonal subteran de la Piaţa Romană va avea o suprafaţă de 5.140 metri pătraţi. Noua lucrare va înlocui practic trecerile pentru pietoni din intersecţie pentru a fluidiza traficul din zonă. Astfel, după finalizarea pasajului traversarea intersecţiilor de la Piaţa Romană de către pietoni se va face exclusiv prin tunel. Pasajul, care va fi realizat după modelul celui de la Universitate, va fi prevăzut cu câte 2 ieşiri/intrări cu scări şi lifturi pentru fiecare intersecţie. Bucureştenii vor avea din pasaj acces la metrou şi la staţiile RATB de la suprafaţă.

Conform studiului de fezabilitate, în pasaj va fi amenajat un spaţiu multifuncţional, unde ocazional vor fi organizate spectacole de teatru experimental, expoziţii, stand-up comedy, muzică folk, proiecţii de filme sau diverse evenimente. În restul timpului, spaţiul va fi utilizat pentru circulaţia pietonilor. Tot în pasaj este prevăzută şi o cafenea/bar de noapte. Un alt spaţiu multifuncţional va fi amenajat vizavi de cafenea. Acest spaţiu ar funcţiona ca loc pentru spectatori cu scaune şi gradene, atunci când sunt organizate spectacole şi evenimente, şi ca terasă pentru cafenea în perioadele când nu au loc evenimente speciale.

<iframe width="640" height="480" src="http://www.youtube.com/embed/ZduEraw6UbE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Sursa: b365.ro