Posibila transmitere a noului coronavirus prin intermediul suprafețelor este destul de mică, arată cele mai noi date. Adrian Marinescu, medicul primar infecționist de la Institutul Matei Balș din Capitală, recomandă însă dezinfectarea suprafețelor la locul de muncă.

Suprafețele ar trebui dezinfectate

„Suprafețele ar trebui dezinfectate la un anumit interval de timp. Vorbesc de birou, vorbesc de tastatură, la un anumit interval, nu știu, câteva ore. Acum depinde și câți folosesc această tastatură. Dacă o folosesc doar eu, probabil că intervalul e mai rar.

Dacă există un serviciu unde sunt mulți care folosesc în același timp biroul, din varii considerente, e o altă discuție. Sau dacă lucrăm în ture și vine cineva, cu siguranță că în momentul în care mi-am terminat tura ar trebui să dezinfectez. Cel care vine, de asemenea, ar trebui să se asigure. Asta vorbind principial. Aș mai recomanda ca, apropo de dezinfectanți, să am și varianta de buzunar”, transmite Adrian Marinescu.

Adrian Marinescu a mai spus la o dezbatere organizată astăzi că, în cazul în care se poate, într-un spațiu închis trebuie să păstrăm distanța de aproape doi metri, iar încăperea trebuie să fie bine aerisită.

Bilanțul noilor cazuri de coronavirus

Grupul de Comunicare Strategică a transmis luni, 29 iunie, ultimul bilanț al coronavirusului în România. Conform datelor GCS, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 269 de noi cazuri de îmbolnăvire.

Până astăzi, 29 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 26.582 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 18.912 au fost declarate vindecate și externate.

Până astăzi, 1.634 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 28.06.2020 (10:00) – 29.06.2020 (10:00) au fost înregistrate 22 decese (12 bărbați și 10 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Argeș, Bihor, Botoșani, Brașov, Constanța, Iași, București, Mureș, Prahova, Suceava și Vrancea.

Dintre acestea, 3 decese au fost întregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, 1 deces la categoria de vârstă 60-69 ani, 5 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 13 decese la persoane de peste 80 de ani.

Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.