Banca Națională a Elveției (SNB) este pregătită să apere aprecierea francului cu maximă determinare sau “cursul Euro/franc ar trebui să ajungă la 1,30 sau chiar 1,40 în viitorul apropiat”, au sunat afirmațiile recente ale oficialilor marilor bănci elvețiene, precum UBS. Investitorii din întreaga lume speculează că intervenția este iminentă, în piaţă existând estimări precum că SNB și BIS (Banca pentru Reglementări Internaționale) vor interveni dacă pragul minim stabilit, de 1,20, va fi amenințat.

“În România, interesul pentru piața valutară a crescut brusc după intervențiile și speculațiile recente, francul fiind o valută de mare interes atât pentru speculatori cât și pentru cei care au contractat credite în această monedă”, afirmă reprezentanții Admiral Markets în România. Miliardarul american de origine maghiară și totodată cel mai cunoscut speculator valutar, G.Soros, a declarat recent că nu ar specula împotriva unui franc apărat de Banca Centrală, aflată în prezent în poziția de a tipări orice sumă de care va fi nevoie.Cât se poate câștiga dintr-un astfel de pariu? Analiștii Admiral Markets spun că, la o investiție de maximum 500 de euro poți câștiga 10.000 de euro sau, la fel de bine, poți pierde banii. 

“Să presupunem că un speculator cumpără un contract pe Eur/Chf la 1.20, în valoare de 100.000 euro pentru care imobilizează o sumă (marjă sau garanție) cuprinsă între 200 și 500 euro, în funcție de levierul disponibil. Stabilește nivelul Stop Pierdere la 1.19, mizâd pe protecția oferită de SNB, astfel asumându-și un risc de 1.000 de euro în cazul în care cursul evoluează nefavorabil. Obiectivul urmărit, 1.30, aduce în contul acestuia 10.000 de euro. S-a întâmplat de două ori în trecutul recent, la paritate și la 1.10, rămâne de văzut dacă se va mai repeta” explică analiștii Admiral Markets intersul imens față de Eur/Chf.

“Vânzătorii vor testa determinarea Băncii Centrale, iar cursul nu va crește până când nu vom vedea cel puțin o tentativă de revenire sub pragul 1.20, absorbită imediat, acela fiind semnalul de cumpărare. Trebuie menționat că nici SNB nu vrea să piardă, ceea ce s-ar întâmpla în cazul unei intervenții la momentul nepotrivit. SNB vrea să elimine ordinele de vânzare și în nici un caz să facă jocurile speculatorilor, pentru că profitul acestora reprezintă pierderea băncii. Cine are răbdare câștigă, cine se grăbește riscă” precizează analiștii  Admiral Markets.