Banca centrală a spus că economia este în creșetere într-un ritm moderat, dar există semne de încetinire la creșterii economice globale. Fed a descris inflația ca fiind “moderată” și în afara influențelor programelor de achiziții de bonduri.
Anterior ședinței de ieri, Fed spunea că va mențina dobânda-cheie aproape de zero până la mijlocul lui 2013. Banca centrală dorește să țină dobânda sa de intervenție la un nivel minim pentru a face împrumuturile cât mai accesibile pentru afaceri și consum, în speranța că aceștia vor cheltui mai mult și vor ajuta la recuperarea economic.
Aceasta ar putea conduce la o cerere puternică pentru mărufuri precum petrol și metale industriale.
Anunțul a determinat imediat investitorii să cumpere aur, ca o protecție împotriva inflației, de care investitorii se tem ca rezultat al extinderii perioadei de a ține dobânda la minim de către Fed.
Aurul cu livrare în februarie s-a scumpit cu 35,6 dolari sau 2,1%, terminând ziua la 1.700,1 dolari/uncie. A fost pentru prima oară când aurul a depășit nivelul de 1.700 de la începutul lunii decembrie.
Sesiunea de azi a început pe o tendință similar, aurul ajungând să fie cotat în creștere cu încă 12,30 dolari sau 0,72%, până la 1.712,40 dolari/uncie.
Analiștii spun că evoluția aurului este alimentată și de raportul recent al Goldman Sachs, potrivit căruia aurul a generat cel mai bun randament dintre mărfuri în ultimii cinci ani și tendința va continua.
În urmă cu două săptămâni, Goldman Sachs a estimat că prețul contractelor futures pe aur va avansa până la 1.940 dolari/uncie în următoarele 12 luni. În același timp, Morgan Stanley prognozează că prețul aurului va urca până la un maxim istoric de 2.175 dolari/uncie în 2013.
De asemenea, prețul petrolului a depășit nivelul psihologic de 100 dolari/baril, fiind cotat la 100,13 dolari/baril.