dar, din pacate, cu cat mai multe sunt institutiile de acest gen cu care intrati in contact, cu atat mai mari sunt sansele sa aveti probleme. Mostenitoare ale mentalitatilor si birocratiei comuniste si mizand pe monopolul pe care il detin (ce faci daca nu esti multumit de Electrica, iti cumperi generator?), companiile mai sus pomenite isi fac de cap. „In numeroase cazuri, nici macar nu e vorba de clauze abuzive sau neclare. Pur si simplu nu respecta niste prevederi extrem de limpezi, iar reprezentantii statului, ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) sau ANRSC, Autoritatea de Reglementare in domeniu, nu iau nici o masura”, spune Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania. El da ca exemplu facturarea de catre RADET a apei calde si a caldurii furnizate la temperaturi sub sau peste cele din contract. Reprezentantii regiei de termoficare spun ca orice neregula de acest gen va disparea cand se vor introduce contoarele electronice, insa Opaina crede ca acestea nu vor fi programate la parametrii stipulati. Nici alte institutii, cum ar fi Apa Nova ori Distrigaz, nu sunt scutite de critici. De altfel, aproape 10% din totalul reclamatiilor inregistrate de ANPC in 2003 au ca subiect societatile si regiile de utilitati publice. Astfel, au fost depuse 778 de plangeri privind furnizarea energiei termice (144 in Bucuresti, 108 in Constanta si 42 in Timis) si 446 referitoare la apa potabila (100 in Capitala si cate 35 in Constanta si Prahova). Cu toate acestea, legea pare a-i proteja mai degraba pe furnizorii de acest tip decat pe milioanele de clienti ai acestora.

REGIILE INCASEAZA BANI BUNI LA ADAPOSTUL CONTRACTELOR
· Controlul asupra calitatii serviciilor oferite este greu, daca nu chiar imposibil, asa ca platim de multe ori cat nu face.
· Contractele prevad rareori obligativitatea de a despagubi clientul in cazul unor intreruperi ori a unor disfunctii, chiar si atunci cand acestea au provocat pagube clientului.
· Estimarea consumului face ca, in numeroase cazuri, factura urmatoare sa fie mai mare decat ar trebui, cetateanul ajungand astfel sa crediteze gratuit institutia.