"Se tot discută la televizor şi cred că nu s-a înţeles, iar nu cred că cei care au fost prezenţi – m-am uitat la mai multe emisiuni, nu numai la Realitatea – cred că n-au ştiut exact ce s-a discutat acolo. Vreau să vă spun un singur lucru. Traian Băsescu a spus două lucruri foarte clare. În primul rând că acele două întrebări, care ştim foarte bine de cine au fost propuse, că nu se regăseau şi nu aveau obiectul muncii, şi aici noi am fost de comun acord şi asta spunem de o lună de zile, că întrebările erau pur şi simplu în bătaie de joc puse faţă de bucureşteni", şi-a început discursul edilul sectorului 5.

Potrivit acestuia, Traian Băsescu s-a adresat membrilor PDL, la întâlnirea avută vineri, 10 mai, cu următorul mesaj: "…iar celor de la PD-L le-am spus să retragă din Parlament această lege".

"A fost o discuţie deschisă şi am spus, <domnule preşedinte, cum dumneavoastră, care sunteţi un om popular, cum puteţi să luaţi dreptul bucureştenilor să voteze primarii de sector?>. Şi într-o formă sau alta a spus, uitaţi, că nu se pune problema ca primarii de sector să nu fie votaţi. Pe fond, dacă legea nu mai este în discuţie în Parlament, dacă această lege nu mai are obiectul, era pur şi simplu anormal să mai lăsăm referendumul, să se cheltuiască banii. De aici am căzut de comun acord cu toţii că acest referendum să se amâne, să se desfiinţeze. Domnul preşedinte a spus că ne invită la o discuţie pe tema Bucureştiului – zonă metropolitană şi mi s-a părut o chestie foarte corectă", a adăugat Marian Vanghelie.

Întrebat de Corina Drăgotescu, moderatorul emisiunii, când urmează să se desfăşoare această întâlnire, Vanghelie a declarat "s-a pus problema să vină toţi consilierii generali, să vină şi primarii din Ilfov, primarii din Bucureşti şi toţi parlamentarii din Bucureşti şi Ilfov de la toate partidele, ca să putem să avem o discuţie asupra a cum ar trebui să se dezvolte Bucureştiul zonă metropolitană. Dar pe fond, încă o dată subliniez faptul că noi am fost de acord să anulăm acest referendum, că ştiam cu toţii – şi dumneavoastră şi toată mass-media – că acela întrebări nu se regăseau, nu aveau obiectul muncii, pur şi simplu. Noi voiam să cumpărăm mere şi întrebam de castraveţi".

"Am senzaţia că istoria se repetă"

Conform lui Vanghelie, şeful statului "s-a uitat un pic în stânga, în dreapta lui, la colegii de la PD-L, ca şi cum s-a subînţeles că au greşit vizavi de întrebările care le-au pus pentru referendum la bucureşteni. În momentul când viceprimarul, viceprimarul din partea PD-L, a încercat să explice exact cum s-au făcut paşii, domnul preşedinte i-a făcut cu mâna şi a spus, ştiu eu, ştiu totul cum au fost paşii, nu mai trebuie să-mi spui. Deci, lucrurile au fost foarte corecte".

Întrebat dacă preşedintele statului a luat cumva partea PSD-ului, edilul sectorului 5 a spus că "am senzaţia că istoria se repetă. Dacă vă aduceţi aminte că Ion Iliescu a venit la Primăria Capitalei şi la vremea respectivă i-a luat partea lui Traian Băsescu. Asta i-am spus şi domnului preşedinte, se repetă istoria, astăzi domnul preşedinte a fost mai diplomat. N-a fost categoric de partea noastră, dar a spus că cele două întrebări nu sunt bune. A fost şi corect şi a şi spus, domnule, deci este evident că o parte din aici din sală a venit cu propunerea, spunea, chipurile, de PSD şi PNL, şi partea cealaltă a încercat să vină cu alte propuneri de întrebări şi de aici lucrurile s-au dus în derizoriu".