Tinerii romani Radu si Catalin Iordachel au castigat, alaturi de mama lor, Maria Caloianu, cea mai mare distinctie a Salonului Mondial al Inovatiilor, Cercetarii si Noilor Tehnologii EUREKA. In acest caz premiile au fost onorifice. O noua sansa, de data aceasta masurabila in bani, este oferita tinerilor prin concursul de excelenta in cercetare, intitulat simbolic Arhimede. Premiul este cea mai inalta distinctie acordata de Comisia Europeana pentru cercetare universitara.
Recent a fost lansat un nou apel pentru participarea la aceasta competitie, care are termenul limita de depunere a propunerilor – 15 martie 2002.
Teme scoase la concurs: structuri si functii macromoleculare, energie, modelarea si managementul surselor de apa, implicatiile sociale si economice ale schimbarilor demografice in UE, agricultura, implicatiile turismului asupra ecosistemelor natural si uman. Candidatii pot lucra individual sau in echipe.
Sprijinul financiar acordat de Comisia Europeana se invarte in jurul sumei de 50 de mii de euro/proiect.

Ce vor contine aplicatiile?
In functie de tema aleasa, candidatii vor face o scurta descriere a activitatii propuse, de maximum zece pagini A4. Se pot anexa fotografii si grafice, care sa dea o viziune clara asupra proiectului de realizat (maximum sase pagini A4). Intr-o prezentare succinta, de doua pagini A4, trebuie descrise principalele rezultate si realizari stiintifice. In cazul proiectelor realizate in colaborare, de mai multe persoane, este nevoie si de o descriere de 100 de cuvinte a contributiei fiecarui membru al echipei.
„Premiile sunt o masura specifica din cadrul programului european FP5 „Dezvoltarea Potentialului uman si a bazei socio-economice de cunostinte”, care promoveaza atat imaginea stiintei si cercetarii din cadrul UE, precum si incurajarea tinerilor cu potential in stiinta si cercetare”, explica Gabriel Vladut, director IPA CIFATT Craiova, firma de consultanta in finantari, care ne-a semnalat existenta acestui program.
Pe langa distinctiile onorifice, premiile Arhimede le vor aduce castigatorilor sume, care sa le permita dezvoltarea proiectelor de cercetare. Se vor acorda trei premii I a cate 60 de mii de euro, trei premii II a cate 50 de mii de euro si trei premii III a cate 40 de mii de euro.

Cum va fi utilizat premiul?
Pentru dezvoltarea carierei stiintifice prin proiecte sau studii;
– cursuri post-universitare in statele membre sau asociate
– participarea la scoli de vara sau workshopuri in institutii stiintifice europene
– demararea unei activitati legata de cariera stiintifica
– achizitionarea de echipament pentru scopuri stiintifice

Cine poate participa?
Persoane din statele membre UE sau state asociate (inclusiv Romania);
– sunt inscrisi la o institutie de invatamant superior din UE sau din tarile asociate
– urmeaza o formare universitara sau echivalenta intr-o institutie de invatamant care permite titularului sa se inscrie, dupa finalizarea studiilor, la doctorat sau la studii echivalente

Unde gasiti formulare de aplicare si informatii suplimentare?
Pe Internet, la adresele: https:// www.cordis.lu/improving/awards/archimedes.htm, https://www.cordis. lu/improving. Informatii si asistenta: e-mail improving@cec.eu.int    

Firma de consultanta in finantari IPA CIFATT recomanda
– cititi atent ce urmareste programul prin obiectivele stabilite, modul de prezentare.
– puneti in evidenta rezultatele proiectului, in functie de domeniile mentionate
– parcurgeti atent ghidul aplicatiilor, care va da elementele-cheie ale concursului

Notati:
– Comisia trebuie sa primeasca aplicatiile inainte de 15 martie 2002, ora 17,00, ora Bruxelles.
– Aplicatiile nu pot fi trimise prin Internet, ci prin posta sau curierat rapid.
– Atentie! Puteti participa la concurs cu o singura aplicatie! Cum candidati? Individual sau pe echipe (fiecare membru va indeplini criteriile de eligibilitate).