Unul din principalele avantaje ale folosirii cardurilor in timpul calatoriilor este cel al diminuarii riscului de pierdere sau de furt al banilor. In cazul in care ne-am hotarat sa ne petrecem vacanta in Romania, acest avantaj oferit de carduri implica, insa, in cele mai multe situatii, costuri suplimentare din cauza faptului ca reteaua de POS-uri (echipamente prin care se poate plati in magazine, restaurante, hoteluri etc. cu ajutorul cardurilor) si bancomate (sau ATM-uri: echipamente care elibereaza numerar) nu este inca foarte extinsa.

Tranzactiile la comercianti nu sunt, dupa cum stim, comisionate, dar gasirea unui comerciant sau ofertant de servicii cu un POS functional in zonele turistice ale Romaniei este, de multe ori, destul de dificila. Spre exemplu, in nici una din cele sase locatii din Predeal la care am incercat sa platim cu card nu s-a putut, fie datorita inexistentei POS-urilor, fie datorita faptului ca biroul sefului restaurantului (unde se afla POS-ul) era inchis (asa cum am patit la una din locatiile verificate). In aceste conditii ar trebui sa apelam la un bancomat pentru a retrage numerar, operatiune pentru care trebuie platit un comision cuprins intre 0% si 0,5% + 25.000 lei.
Chiar si bancile ce detin retele mari de ATM-uri sau POS-uri nu se pot lauda cu o acoperire totala a zonelor turistice romanesti. Vestea buna pentru cei care doresc sa-si ia cardul atunci cand pleaca in vacanta este ca exista destul de multe statiuni sau zone turistice unde exista fie POS-uri, fie bancomate, sau chiar ambele, Valea Prahovei fiind in top din acest punct de vedere. Totusi, o serie de statiuni destul de cautate cum sunt Poiana Brasov, Bran, Paltinis, Voineasa, Muntele Mic, Semenic, Stana de Vale, Durau – Ceahlau, Cheia nu detin nici un automat bancar. De aceea, la costul folosirii banilor de pe card, in afara comisionului, va trebui sa adaugati si pe cel al transportului pana la un oras mare (de peste 100.000 de locuitori). Bancile cu cele mai extinse retele de bancomate in statiuni (am avut in vedere, in special, statiunile atractive din punctul de vedere al sezonului) sunt BCR, BRD, Banc Post si Raiffeisen Bank, posesorii cardurilor emise de acestea beneficiind de avantajele unor comisioane mai mici la retragerile de numerar. Dintre bancile mai mici din punctul de vedere al retelei de ATM-uri, cu bancomate in orasele din apropierea statiunilor montane si balneoclimaterice putem mentiona Banca Transilvania, Banca tiriac, Banca Romaneasca si Alpha Bank.

Ca urmare, sfatul nostru este ca atunci cand intentionati sa folositi cardul intr-una din zonele turistice ale Romaniei sa va informati inainte de plecare, la banca emitenta, dar si la alte banci din Romania, asupra existentei sau nu a ATM-urilor si POS-urilor din zona respectiva. Chiar si in cazul unui raspuns linistitor pentru dumneavoastra, nu neglijati sa aveti asupra dumnevoastra o anumita suma de bani in numerar, care sa acopere cheltuielile pe o zi sau macar deplasarea pana la cel mai apropiat oras mare. Veti scapa astfel de surprize neplacute, de genul nefunctionarii ATM-ului sau POS-ului sau al blocarii cardului in bancomat.In acest ultim caz, solutia cea mai buna este sa sunati la departmentul de carduri al bancii emitente (pastrati numarul de telefon) sau adresati-va celei mai apropiate sucursale bancare a institutiei care a emis cardul.

Telefoane departamente carduri

· BCR: 021/311.10.01
· BRD: 021/362.61.61(informatii carduri), 021/326.33.33 (informatii sold)
· Banc Post: 021/310.44.89
· Raiffeisen Bank: 021/302.52.90, 302.52.91, 302.52.80
· Alpha Bank: 021/209.24.28

Cine si unde a instalat bancomate

Localitatea            Banca / numar de ATM-uri*
Sinaia                BCR, BRD, Banc Post
Busteni            BRD, Raiffeisen Bank
Azuga                Raiffeisen Bank
Predeal                BCR, BRD, Banc Post, Raiffeisen Bank
Brasov                BCR/8, BRD/9, Banc Post/12, Raiffeisen Bank/11,
                Banca Transilvania/3, Banca tiriac/3,
                Banca Romaneasca, Alpha Bank, Volksbank
Rasnov            BCR
Zarnesti            BCR
Fagaras            BCR, BRD, Banc Post, Raiffeisen Bank
Avrig                Raiffeisen Bank
Sibiu                BCR/6, BRD/4, Banc Post/9, Raiffeisen Bank/3,
                Banca Transilvania/3, Banca tiriac/4,
                Banca Romaneasca, Alpha Bank, Volksbank
Rm. Valcea            BCR/3, BRD/4, Banc Post/3, Raiffeisen Bank/3,
                Banca Transilvania
Olanesti            BCR
Calimanesti            BCR, Raiffeisen Bank
Horezu                BCR, Raiffeisen Bank
Baile Herculane        BCR, Raiffeisen Bank
Caransebes            BCR, BRD, Banc Post, Raiffeisen Bank
Oradea                BCR/5, BRD/4, Banc Post/16, Raiffeisen Bank/4,
                Banca Transilvania/5, Banca tiriac/4,
                Banca Romaneasca
Sighetul             BCR/2, BRD, Banc Post/3, Raiffeisen Bank/2
Marmatiei    
Borsa                BCR
Viseul de Sus            BCR
Vatra Dornei            BCR, BRD, Banc Post, Raiffeisen Bank
Campulung             BCR, BRD, Banc Post
Moldovenesc    
Gura Humorului        BCR, Raiffeisen Bank
Radauti            BCR, BRD, Banc Post/2, Raiffeisen Bank/2
Slanic Moldova        Banc Post
Borsec                BCR
Sovata                BCR, Banc Post, Raiffeisen Bank/2
SighisoaratttBCR/3, BRD, Banc Post, Raiffeisen Bankr
r
*) numarul de ATM-uri este 1, daca nu se specifica altfel