Modificările, anunțate astăzi în cadrul unei conferințe de presă, ar urma să fie făcute printr-o ordonanță de urgență. Contactat de revista Capital, președintele CNAS, Lucian Duță, a declarat că nu este la curent cu intențiile ministrului. „Nu știu nimic, acum aflu de la dvs., mulțumesc. Nu pot comenta nimic până nu văd documentele despre care vorbiți”, a spus Lucian Duță.

Trecerea FNUASS în administrarea CNAS ar duce la o „transparență totală a cifrelor care vor arăta exact sumele cu care asiguraţii contribuie la Fondul de Sănătate şi sumele care reprezintă cheltuielile din acest fond”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății. Președintele CNAS devine secretar de stat. „În acest fel vom avea o colectare total transparent. Se vor evita discuţiile privind destinaţia banilor pentru sănătate prin intermediari. Va avea un impact pozitiv pentru societate şi va putea fi vizibil şi efortul bugetar”, a declarat ministrul Cseke Attila.

Consiliul de Administrație al CNAS va avea un număr redus de membri, de la 17 la 13, iar idemnizațiile acestora vor fi scăzute de la 20% din 1% din indemnizaţia preşedintelui CNAS.

În cazul Caselor de Asigurări de Sănătate Judeţene, Consiliile de Administraţie  vor avea 7 membri în loc de 11 şi cu o indemnizaţie  care scade de la 20% la 1 % din indemnizaţia directorului general al CAS Judeţene.

O altă propunere a Ministerului Sănătăţii în noul pachet legislativ este introducerea programelor multianuale naţionale de sănătate şi a unui contract-cadru multianual, pentru a asigura predictibilitatea în sistem. Anul trecut, veniturile FNUASS s-au ridicat la 3,45 miliarde de euro.