Cei doi miniştri au intrat la discuţii cu consilierii prezidenţiali, nefiind primiţi de către şeful statului.

Întâlnirea, convocată de şeful statului miercuri, înainte ca Guvernul să adopte OUG privind rectificarea bugetară, a început la ora 11.30, când cei doi minişti au ajuns la Cotroceni. Teodorovici şi Toader au intrat la discuţii cu consilierii prezidenţiali Cosmin Marinescu şi Mihaela Ciochină, preşedintele nevenind la întâlnire.

Discuţiile au loc în contextul în care, după invitaţia transmisă de Iohannis pentru consultări, Guvernul a adoptat proiectul de rectificare bugetară, în absenţa unui aviz al CSAT. Klaus Iohannis a transmis, ulterior, că, ignorând cu bună ştiinţă necesitatea avizului CSAT, Executivul se situează de unul singur în afara cadrului legal în vigoare şi a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională pentru a verifica în ce măsură Ordonanţa de urgenţă de rectificare a bugetului de stat pe anul 2018 îndeplineşte exigenţele constituţionale.

Şeful statului a adresat invitaţia la consultări premierului Dăncilă miercuri, înaintea şedinţei de Guvern în care Guvernul urma să adopte rectificarea bugetară şi în condiţiile în care, cu o zi în urmă, preşedintele suspendase şedinţa CSAT în care urma să fie avizat proiectul de rectificare, solicitând un nou proiect.  Rectificarea bugetară a fost aprobată prin Ordonanţă de Urgenţă, fără avizul CSAT, fiind invocate decizii ale Curţii Constituţionale conform cărora doar solicitarea vizului este obligatorie nu şi existenţa lui. OUG privind rectificarea bugetară şi încă una privind rectificarea bugetului asigurărilor sociale nu au fost încă publicate în Monitorul Oficial, deşi un act normativ similar, de modificare a Legii CSM, aprobat în şedinţa de Guvern, a apărut în MO miercuri.


Te-ar putea interesa și: