În timp ce s-au înregistrat în jur de 10-14 noi infecţii cu HIV pe an în rândul consumatorilor de droguri la Atena din 2008 până în 2010, acest număr a crescut vertiginos la 206 de noi cazuri anul trecut şi la 487 de noi cazuri până în luna octombrie a acestui an – o creştere de 15 ori şi de 35 de ori, respectiv, au declarat oficialii.
                  
‘Nu există nicio îndoială că avem o epidemie mare ce se dezvoltă rapid la Atena’, a declarat profesorul Angelos Hatzakis de la Universitatea de epidemiologie şi medicină preventivă din Atena.
                  
Un total de 1.049 de noi cazuri de infecţie cu HIV au fost înregistrate în Grecia în primele 10 luni ale acestui an, incluzând 487 de consumatori de droguri. Dintre ceilalţi, 256 sunt bărbaţi homosexuali, în timp ce 108 s-au infectat cu virusul prin contact sexual heterosexual, arată cifrele.
                  
‘Unul dintre motive este criza financiară’, afirmă directorul Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor /ECDC/, Marc Sprenger. ‘Există mai multe persoane vulnerabile, marginalizate’ şi care utilizează drogurile.
                  
Ele apelează la droguri mai ieftine şi le injectează în loc să le fumeze, pentru a obţine efectul maxim dintr-o cantitate mai mică, au declarat oficialii.
                  
‘Suntem foarte îngrijoraţi’, a mai spus Sprenger. ‘Ceea ce vedem acum este această creştere, iar dacă nu acordăm serios atenţie acestui lucru, va deveni în viitor o povară uriaşă’.
                  
Grecia este lovită de o criză financiară de la sfârşitul anului 2009, ce a lăsat ţara să se confrunte cu un al şaselea an de recesiune profundă şi cu un sfert din forţa sa de muncă şomeră. Pentru a rămâne solvabilă, ţara se bazează pe împrumuturi internaţionale de salvare de la alte ţări europene ce folosesc de asemenea euro şi de la Fondul Monetar Internaţional, aminteşte AP.
                  
Dar, în schimb, guvernul grec a impus mai multe runde de reduceri de cheltuieli şi creşteri de taxe într-un efort de a reforma economia şi a reduce datoria uriaşă a ţării. Reducerile au afectat cheltuielile de îngrijire a sănătăţii, cu multe spitale raportând lipsa materialelor de bază, în timp ce organizaţiile de caritate ce se ocupă de consumatorii de droguri şi persoanele ce suferă de HIV se luptă de asemenea să găsească fonduri.
                  
Una dintre principalele metode de prevenire a răspândirii virusului ce provoacă SIDA în rândul consumatorilor de droguri este distribuirea gratuită de ace, curate, au declarat oficialii, iar programele în acest sens în Grecia au reuşit să mărească numărul de ace pe care le distribuie de la 40 până la circa 50-60 per dependent pe an. Dar numărul real necesar pentru ca aceste programe să fie eficiente, afirmă oficiali ai ECDC, este de aproximativ 200 pentru fiecare consumator de droguri pe an.
                  
‘Costul de prevenire pentru a evita infecţia cu HIV este semnificativ mai mic decât cel de a-i trata pe cei care au devenit infectaţi’, remarcă Sprenger.
Sursa: Agerpres