China si in mod special industria acestei tari s-ar putea confrunta cu o criza de electricitate, pe fondul inchiderii inainte de Jocurile Olimpice a minelor nesigure de carbune, ceea ce va duce la cresterea pretului acestui tip de combustibil. In aceste conditii, multe centrale electrice se confrunta deja cu doua situatii ingrijoratoare. Acestea fie raman fara combustibilul necesar desfasurarii activitatii, fie nu mai pot fi profitabile din cauza pretului mare al carbunelui. Mai mult, expertii sunt de parere ca scaderea rezervelor de carbune ale Chinei poate duce la cea mai mare „pana electrica” a tarii din ultimii patru ani. Principalul sector economic afectat va fi in acest caz siderurgia.

Carbunele sta la baza a circa 80% din energia produsa in China si este totodata combustibilul cu ajutorul caruia economia chineza in ansamblul sau a crescut simtitor in ultima parioada. Autotitatile nationale in domeniul energetic au emis numeroase averitzari cu privire la o criza pe termen lung a carbunelui la nivelul centralelor electrice. Potrivit prognozelor analistilor, China, cea mai mare tara consumatoare de carbune la nivel mondial si a doua consumatoare de energie electrica se va confrunta cu aceasta problema si in timpul iernii, atunci cand nevoia de carbune va deveni cel putin cronica.

In intreaga tara au fost inchise pana acum 51 de centrale electrice din pricina lipsei de carbune (materia prima). Drept urmare, capacitatea de productie a energiei electrice in China a scazut cu circa 3%, ceea ce a dus la rationalizarea consumului in 14 provincii. Oficialii au anuntat ca in momentul de fata 46% din centralele din reteaua nationala a Chinei au stocurile de carbune sub „limita de atentie”, ceea ce le poate asigura activitatea pentru maxim sapte zile. Guvernul de la Beijing se asteapta ca reducerea productiei de energie electrica sa ajunga la 10 GW pana la sfarsitul verii, insa daca aceasta prognoza este completata cu cele ale provinciilor individuale pierderile pot ajunge sa fie chiar de trei ori mai mari.

Sursa: Times Online