‘Situaţia din Europa s-a calmat. Măsurile adoptate de Banca Centrală Europeană (BEC) la sfârşitul anului trecut au fost foarte eficiente’, a subliniat el în cursul unei conferinţe de presă, potrivit afirmaţiilor citate pe site-ul cotidianului economic Nikkei.

La sfârşitul lunii decembrie, instituţia financiară de la Frankfurt a împrumutat cu 489 miliarde de euro 523 de bănci europene, cu scopul de a relaxa condiţiile de creditare din Europa influenţate de problema datoriilor din regiune. BCE a reînnoit această operaţiune excepţională la sfârşitul lui februarie, acordând de această dată 529,53 miliarde euro pentru 800 de bănci europene.

Azumi a salutat, de asemenea, decizia luată vineri de miniştrii de finanţe din ţările uniunii monetare de a consolida ‘zidul de protecţie’ din zona euro, prin fixarea unui nou plafon de 800 de miliarde euro.

El a avertizat, totuşi, că problema datoriei ţărilor nu este încheiată. ‘Sunt temeri legate de obligaţiunile de stat ale Spaniei’, a avertizat demnitarul nipon.

Nivelul dobânzilor cerute de pieţe pentru împrumuturile publice pe termen de 10 ani s-a situat în ultimele săptămâni la peste 5%, în pofida angajamentului luat de Madrid, la cererea Bruxellesului, de a-şi reduce deficitul la 5,3% din PIB în 2012, după derapajul de 8,51% în 2011.

În legătură cu poziţia Japoniei în ce priveşte consolidarea mijloacelor FMI de a susţine finanţele europene, Azumi a afirmat că autorităţile de la Tokyo nu au luat încă nicio decizie.

‘Ar fi bine pentru pieţe şi pentru economia mondială ca să se înregistreze progrese la 20 aprilie, la Washington, când va fi prezentă toată lumea’ cu prilejul reuniunilor ţărilor cele mai bogate şi emergente din G20 şi ale instituţiilor financiare internaţionale, a declarat ministrul nipon de finanţe.
SURSA: Agerpres