"Economia chineză este în mijlocul unei încetiniri graduale", se arată în ultimul raport trimestrial al Băncii Mondiale cu privire la China. "Deşi perspectivele pentru o aterizare lină sunt mari, există îngrijorări că ritmul de creştere încetineşte prea rapid", avertizează Banca Mondială. O creştere economică de 8,2% ar fi cel mai mic avans înregistrat de China în ultimii 13 ani.

Potrivit economistului Băncii Mondiale, Ardo Hansson, o expansiune de 8,2% ar înseamnă că economia chineză ar înregistra o creştere uşor sub potenţial, ceea ce sugerează că autorităţile de la Beijing ar putea adopta o serie de politici de stimulare a creşterii economice fără să afecteze inflaţia. În plus, echipa de economişti de la Banca Mondială susţine că relansarea va avea loc abia în trimestrul al treilea şi va fi una modestă.

Revizuirea prognozelor Băncii Mondiale vine cu o zi înainte ca autorităţile chineze să dea publicităţii cifrele privind evoluţia Produsului Intern Brut în primul trimestru. Potrivit analiştilor intervievaţi de Reuters, aceste cifre ar urma să arate că China a înregistratr în primele trei luni din 2012 cea mai mică creştere economică din ultimii trei ani.