Într-o intervenţie la postul naţional de radio, Mladenov a precizat că salariul minim va creşte cu 20 de euro, după precedentele majorări aplicate de guvernul GERB (Cetăţenii pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei) în 2011 şi 2012, de 30, respectiv 20 de leva.

Ministrul a confirmat, de asemenea, majorarea pensiilor în 2013, cu un procent de cel puţin 7,6%. Creşterea se va aplica tuturor pensiilor, inclusiv celor mai mari, de 700 de leva (357 euro) lunar.

Ministrul a mai reamintit că, de la 1 ianuarie 2014, va fi eliminată plafonarea pensiilor, ceea ce va încuraja cetăţenii să plătească contribuţii sociale pe baza venitului lor real. În ce priveşte primele de Crăciun, guvernul va stabili în noiembrie dacă vor exista banii necesari, a mai spus Mladenov.

Prezent vineri la Sofia pentru inaugurarea unei noi linii de metrou, finanţată în proporţie de 50% din fonduri europene, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a vorbit despre necesitatea „îmbunătăţirii nivelului de trai al populaţiei şi a menţinerea creşterii economice”, recomandându-le autorităţilor „un efort veritabil pentru reformarea sistemului de pensii, lupta împotriva sărăciei şi a şomajului în rândul tinerilor”.

Sursa: Agerpres