produse bancare si care sunt perspectivele de viitor ale acesteia?
Rasvan Radu: Anul trecut, creditul de consum a crescut chiar in mod spectaculos, luna de luna, fara sa fie influentat de sezonalitate sau de alte evenimente. Anul acesta, mai mult din motive psihologice decat din cauza constrangerilor impuse de Banca Nationala a Romaniei, acesta a inregistrat o scadere brusca. Usoara inviorare din luna aprilie s-a datorat, probabil, sarbatorilor de Paste, iar pentru restul anului nu ma astept la evolutii foarte bune.
Cea mai spectaculoasa evolutie in acest an a avut-o creditul pentru nevoi personale. Probabil din cauza iernii prelungite, cheltuielile pe gospodarii au fost destul de mari, si atunci mult mai solicitat a fost creditul pentru nevoi generale, astfel incat populatia sa-si acopere cheltuielile curente.
Capital: Care este situatia creditului ipotecar/imobiliar, cum a evoluat acest produs, comparativ cu asteptarile bancilor?
Rasvan Radu: Au existat foarte multe estimari privind evolutia pietei imobiliare in Romania, iar evaluarile erau toate de ordinul miliardelor de euro. Cu toate acestea, singura evolutie a fost semnalata doar in domeniul cresterii preturilor la imobile. Volumul tranzactiilor nu s-a inviorat foarte tare, iar piata imobiliara are in general o evolutie plata.Cresterea creditelor imobiliare si ipotecare este total nesemnificativa fata de estimarile initiale, fiind mai degraba una inertiala. Se asteapta, totusi, cresterea prognozata, dar aceasta ar trebui sa vina din constructii de locatii noi, decat din achizitii de locuinte. Asteptam sa apara mai multe dezvoltari rezidentiale in orasele mari, pentru ca acest lucru sa influenteze pozitiv cresterea creditului ipotecar.
Capital: Care ar fi principalii factori care ar stimula vanzarea de credite ipotecare?
Rasvan Radu: In primul rand, ar fi foarte utile anumite facilitati fiscale, cu atat mai mult cu cat constructiile de locuinte dezvolta o intreaga industrie pe orizontala care ar contribui la dezvoltarea economica. In al doilea rand, este foarte important ca inflatia sa scada la o singura cifra pentru ca, asa cum este acum, pentru client este foarte greu sa acopere un credit in lei. Pentru anul acesta nu vad o schimbare de trend a creditului ipotecar, dar de anul viitor, cand este asteptata o inflatie cu o singura cifra si sunt sanse sa fie scazut impozitul pe venituri, ne putem astepta la o revigorare a acestuia. Scaderea dobanzilor bancare la credite nu ar mari in acest moment apetitul populatiei pentru credite.
Capital: Putem vorbi deja de credite specializate?
Rasvan Radu: La inceputul acestui an s-au manifestat puternice intentii de specializare a creditelor prin aparitia societatilor care doresc sa intermedieze vanzarea de credite, societati ale unor fonduri de investitii sau mari retaileri. Totusi, ele raman deocamdata in expectativa, dar cred ca din primul trimestru al anului viitor ele se vor dezvolta puternic. Chiar si banca noastra va scoate, din a doua jumatate a anului, un produs specializat, cu componenta de economisire pentru cumpararea de case. El se va adresa in principal familiilor cu venituri mici, care timp de trei sau cinci ani pot economisi lunar o suma cuprinsa intre 25 si 50 de euro. Dupa aceasta perioada se poate contracta creditul pentru locuinta.