Pentru aceasta, ei trebuie să încheie un contract de economisire-creditare cu banca și să înceapă să economiseascăî n acel cont.

Dobânzile pentru creditele în lei în domeniul locativ oferite BCR Banca pentru Locuințe sunt de 5% pe an pentru creditele locative (bauspar) și de 4,44% pe an pentru creditele intermediar și anticipat, care sunt credite de tip punte și nu depind de dobânda de referință EURIBOR/ROBOR, după cum afirmă reprezentanții băncii.

Rata dobânzii este fixă, pe toată perioada de creditare. În plus, costul evaluării și al raportului de evaluare sunt suportate de către bancă, asigurarea de viață este gratuită pentru client și nu există costuri și nici taxe pentru rambursarea anticipată, parțială sau totală, a creditului. De asemenea, nu există condiția de vârstă maximă la data plății ultimei rate.

În plus, aceste credite se acordă fără perceperea vreunui comision de analiză a dosarului.

De altfel, contractul încheiat cu BCR Banca pentru Locuințe nu obligă clientul la contractarea unui credit. Clientul decide dacăvrea să treacă, după etapa de economisire, în etapa de creditare. De asemenea, dupăcinci ani de economisire în acest sistem, clientul își poate retrage toată suma din contul său, fără nicio justificare a utilizării ei în scop locativ.

Cei care doresc, totuși, să contracteze un credit trebuie să știe că cea mai lungă perioadă de creditare este de aproximativ 11 ani, pentru tariful Locuință Avantaj Plus, cu avans minim de 10%.

Multe persoane care doresc să ia un asemenea credit se întreabă dacă rata de creditare este mult mai mare decât cea de economisire. Reprezentanții BCR Banca pentru Locuințe răspund că „Nu, rata lunară de rambursare a creditului este aproximativ egală cu cea de economisire. Spre exemplu, dacă se încheie un contract de economisire-creditare de 25.000 lei, rata de economisire lunară recomandată pentru o perioadă de cinci ani va fi de circa 180 lei, la sfârșitul perioadei de economisire ajungându-se la aproximativ 13.000 lei.Astfel valoarea creditului accesat va fi de aproximativ 12.700 lei, cu o rată lunară de rambursare aproximativ egală cu rata de economisire – de circa 170 lei pe lună, pentru o perioadă de șapte ani, calculată pentru produsul de creditare BCR BpL cu o dobândă fixă de 5%/an”.

Clienții care accesează un credit anticipat sau intermediar vor beneficiaîn continuare de prima de la stat și de dobânda la economii.Menționăm că BCR BpL a încasat integral prima de la stat pentru anul 2013 și astfel, până la sfârșitul săptămânii, clienții BpL o vor primi în conturile de economisire.