Spre disperarea retailerilor, datele oficiale arată că Marea Britanie trece prin cea mai drastică reducere a nivelului de trai din anii 70 încoace. “Având în vedere reducerea brutală a veniturilor, nu este de mirare că au scăzut cheltuielile de consum, lucru ce afectează mulţi comercianţi”, spune Michael Saunders, economist la Citi.
Pe acest fond, Carpetright, cel mai mare comerciant de covoare din Marea Britanie, companie considerată a fi un indice pentru mersul întregii economii, a anunţat o scădere a profitului pentru ultimul an fiscal de 70%. La rândul său, retailerul de dulciuri Thorntons a dat publicităţii un plan de restructurare care presupune închiderea a 120 de magazine şi concedierea a 750 de angajaţi. Noile informaţii vin după ce probleme asemănătoare au anunţat lanţul de fashion Jane Norman şi distribuitorii de mobilă şi de bunuri de folosinţă îndelungată Habitat şi Homeform.
Analiştii se aşteaptă ca şi retailerul TJ Hughes, cu 57 de magazine şi 4.000 de angajaţi, să anunţe probleme asemănătoare, compania fiind foarte aproape de faliment.
Starea în care se află comerţul britanic, ameninţat atât de reducerea veniturilor populaţiei, cât şi de concurenţa supermarketurilor şi a online-ului, este cel mai bine sintetizată de Lordul Harris. “Cred că asta este ce mai grea perioadă prin care am trecut. Avem o inflaţie mare şi o creştere minoră a salariilor, deci consumatorii au mai puţini bani de cheltuit”, spune omul care conduce Carpetright de 53 de ani.