Creditorii europeni şi americani, precum Credit Suisse sau Deutsche Bank, şi-au pus bani deoparte pentru a acoperi costurile cu orice pierderi rezultate în urma disputei cu Federal Housing Finance Agency (FHFA).

FHFA a anunţat săptămâna aceasta că UBS va plăti 415 mil. dolari şi respectiv 470 mil. dolari băncilor imobiliare susţinute de stat Fannie Mae şi Freddie Mac, pentru a rezolva cererile legate de obligaţiunile vândute companiilor între 2004 şi 2007.

UBS este doar una dintre cele 18 bănci pe care FHFA a început să le urmărească pentru acuzaţiile de denaturare a calităţii garanţiilor ce susţineau obligaţiunile ipotecare în perioada de vârf de dinainte de izbucnirea crizei financiare.

Banca elveţiană este a treia care a căzut la învoială, după ce Citigroup şi General Electric au făcut la fel, dar pentru sume nedezvăluite. UBS a declarat luni că profitul său de pe trimestrul doi a depăşit prognozele, chiar după ce a ajuns la o înţelegere cu agenţia americană.

FHFA a declarat că „rămâne angajată în rezolvarea satisfăcătoare a proceselor rămase“ şi că înţelegerea cu UBS ar putea stabili o bornă a costurilor pe care le-ar putea avea băncile rivale.

Analiştii de la Credit Suisse au declarat la începutul acestui an că băncile europene ar putea primi o lovitură de 11 mld. dolari de pe urma proceselor legate de obligaţiunile ipotecare din SUA.

Estimările lor arată că numai RBS ar putea pierde, de pe urma procesului cu FHFA, circa 1,6 mld. dolari, Barclays alţi 1,1 mld. dolari şi HSBC ar putea avea o pierdere de 900 mil. dolari. Deutsche Bank şi-a pus deoparte 2,4 mld. dolari pentru costuri cu procesele juridice, după care, în martie, a adăugat la această sumă alte 600 mil. euro, în principal pentru procesele pe care le are pe rol în privinţa vânzării obligaţiunilor garantate cu ipoteci subprime americane.

SURSA: CNBC