4 mai 2007. Lichiditate bună pe SIF-uri şi bănci şi cotaţii în ascensiune: BET 0,41%, BET-C 0,37%, BET-FI 2%. Prăbuşirea de pe piaţa de capital din China – indicele SSEC a căzut 330 puncte, 8,26% – nu a mai influenţat celelalte pieţe asiatice care au evoluat stabil, unele chiar ascendent. Nici bursele europene nu au fost contaminate în mod decisiv de evoluţiile din China, acestea înregistrând scăderi relativ mici. Se încearcă o izolare a pieţei din China, unde trendul puternic ascendent din ultimele 18 luni a dus cotaţiile la nivele la care indicatorii financiari nu mai pot avea susţinere pe termen lung, existând pericolul unei corecţii serioase.

5 mai. La Bucureşti, vestea care a atras atenţia săptămâna trecută a vizat Petrom: suspendarea autorizaţiei integrate de mediu a rafinăriei Arpechim Piteşti. Din acel moment au început să apară diverse scenarii şi supoziţii. După ce Agenţia Regională de Mediu din Piteşti a decis ca acordul de mediu pentru Arpechim Piteşti să fie suspendat pentru şase luni, acţiunile SNP au scăzut cu 4,72%. Apare pe urmă raportul Erste, cu cifre optimiste: profitul Petrom va scădea cu doar 5% în 2007, însă concluziile analiştilor nu ţineau cont de acest eveniment. Pe de altă parte, oprirea Arpechim ar putea produce efecte pozitive în contul de profit, având în vedere că Petrom are pierderi mari pe activitatea de rafinare, pierderi acoperite de profiturile consistente realizate pe sectorul de producţie. Distribuţia are o contribuţie relativ neutră, fiind pe break-even.

6 mai. Roşu pe toate pieţele.

7 mai. La BVB, investitorii au intrat în vacanţă, lichiditatea pieţei scăzând la cote foarte reduse: mai puţin de 6 milioane euro au cumulat tranzacţiile perfectate azi. Volatilitatea a fost de asemenea foarte redusă, încă un semnal pentru interesul scăzut din această perioadă. La nivel global, pieţele au continuat corecţia declanşată ieri: Austria -1,88%, Franţa -1,46%, Germania -1,44%, SUA (DJIA) -1,48%.

8 mai. Încă o zi roşie în Asia şi Europa, însă amplitudinea scăderilor a fost mai redusă faţă de zilele trecute. Trei zile de corecţii au marcat pieţele la nivel global.

Te-ar putea interesa și: