Conform raportării Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ilfov, în cadrul misiunilor derulate în cursul zilei de 1 februarie 2021, 114 poliţişti, alături de 92 de efective reprezentând poliţişti locali şi membri ai Grupei de coordonare a măsurilor de combatere COVID-19 la nivelul judeţului Ilfov, au verificat în sistem integrat 282 de societăţi comerciale şi 123 de mijloace de transport persoane pe raza administrativ-teritorială a judeţului Ilfov. De asemenea, au fost legitimate 1.087 persoane cu privire la respectarea măsurilor şi interdicţiilor impuse.

Sute de amenzi privind măsurile anti-COVID-19 în ultimele 24 de ore

În contextul acţiunilor desfăşurate în ultimele 24 de ore, au fost aplicate 130 de sancţiuni contravenţionale în cuantum total de 5.500 lei, dintre care:

– 127 de sancţiuni contravenţionale în temeiul Legii nr. 55/2020, pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală, pentru organizarea de activităţi în spaţiul public/privat/închis pentru care au fost instituite interdicţii/restricţii şi pentru nerespectarea interdicţiilor privind deplasarea/libera circulaţie, cu amenzi în valoare de 5.500 lei, aplicate de către poliţiştii IPJ Ilfov şi poliţiştii locali;

– 3 sancţiuni contravenţionale cu avertisment în temeiul Legii nr. 319/2006, aplicate de către ITM Ilfov.

În cadrul acţiunilor au avut loc şi activităţi preventive de informare. Principalul obiectiv al măsurilor luate este protejarea sănătăţii cetăţenilor, şi nu aplicarea de sancţiuni, dar în situaţiile de încălcare a normelor instituite pentru limitarea răspândirii noului coronavirus în timpul stării de alertă, se vor dispune măsuri de sancţionare atât a persoanelor fizice, cât şi juridice, inclusiv de suspendare a activităţii unor operatori economici.

Datele furnizate de către DSP Ilfov pentru 02 februarie 2021

1. Situaţia epidemiologică înregistrată la nivelul judeţului:

Număr total de teste efectuate până în prezent: 55.523;

Număr de cazuri confirmate COVID-19 până în prezent: 28.712;

Număr de persoane confirmate cu COVID-19 vindecate până în prezent: 25.835;

Număr de persoane confirmate cu COVID-19 decedate până în prezent: 214;

Număr de persoane confirmate cu COVID-19, aflate în izolare la domiciliu, la zi: 16.089;

Număr de persoane confirmate cu COVID-19, aflate în izolare instituţionalizată, la zi: 0;

Număr de persoane aflate în carantină la domiciliu, la zi: 700;

Număr de persoane în carantină instituţionalizată, la zi: 26;

Număr de persoane confirmate cu COVID-19 internate: 51;

Număr de persoane confirmate cu COVID-19 internate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Ilfov: 100, dintre care 13 la ATI.

Avertismentul autorităților privind COVID-19

– READUCEM ÎN ATENŢIA cetăţenilor, operatorilor economici şi instituţiilor publice faptul că în data de 29 ianuarie a.c., a avut loc şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ilfov, în cadrul căreia a fost adoptată Hotărârea nr. 8 din 29.01.2021 privind măsurile dispuse pentru judeţul Ilfov.

Conform prevederilor Hotărârii CJSU Ilfov nr. 8/29.01.2021, începând cu data de 30.01.2021 ora 05.30, cu condiţia menţinerii ratei de incidenţă sub 3/1000 de locuitori, la nivelul localităţilor ilfovene au fost instituite măsuri în domeniul HORECA, precum şi în domeniul cultural, divertisment şi recreativ, în funcţie de rata de incidenţă cumulată calculată la nivel de localitate: https://if.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/55/2021/01/Hotararea-CJSU-nr-8_29.01.2021.pdf.

Documentele-model pentru deplasarea în afara locuinţei în intervalul orar 23.00-05.00 supus interdicţiei de circulaţie se regăsesc pe website-ul Instituţiei Prefectului – Judeţul Ilfov, accesând pagina Acasă – secţiunea Ştiri importante: https://if.prefectura.mai.gov.ro/ sau pe website-ul Ministerului Afacerilor Interne, în pagina Informaţii publice, secţiunea Utile, subsecţiunea STAREA DE ALERTĂ: https://www.mai.gov.ro/utile/

Depinde de fiecare dintre noi şi de noi toţi împreună să limităm răspândirea acestui coronavirus!

Pentru siguranţa dumneavoastră şi a celorlalţi oameni

PURTAŢI CORECT MASCA DE PROTECŢIE, aruncaţi-o după folosire într-un recipient de gunoi cu capac şi spălaţi-vă imediat mâinile cu apă şi săpun sau dezinfectaţi-vă cu soluţii pe bază de alcool;

– NU ATINGEŢI ochii, gura, nasul dacă nu v-aţi spălat pe mâini;

– RESPECTAŢI DISTANŢA de cel puţin 1,5 metri faţă de alte persoane, chiar şi în cadrul întâlnirilor familiale, pentru a proteja membrii familiei aflaţi în situaţie de risc;

– EVITAŢI zonele aglomerate;

– CURĂŢAŢI periodic suprafeţele de contact (mânere, mese etc.) cu soluţie dezinfectantă;

– CONSULTAŢI periodic site-urile oficiale, în vederea informării asupra evoluţiei prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Nu uitaţi: comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunităţi!

Cetăţenii au la dispoziţie linia TELVERDE – 0800800165 operaţionalizată de Ministerul Afacerilor Interne, la care pot sesiza încălcările normelor de protecţie sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, şi repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

Mulţumim tuturor celor care au înţeles şi înţeleg importanţa măsurilor de protecţie sanitară şi a faptului că numai împreună vom reuşi să depăşim această perioadă!

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin