Consorţiul South Stream Transport, responsabil de construcţia acestui tronson al conductei, nu a primit încă aprobarea din partea tuturor autorităţilor competente, inclusiv ecologice, explică ziarul, care citează experţi şi o sursă străină din cadrul grupului de investitori.

South Stream Transport este compus din Gazprom (50%), compania italiană ENI (20), grupul francez EDF (15%), germanul Wintershall (15%), filială a BASF.

Consorţiul încearcă în prezent să obţină toate documentele necesare pentru demararea construcţiei în 2013. Este vorba în special de rezultatele unui studiu privind impactul acestui proiect asupra mediului.

În acest timp, Gazprom este angajat în activităţi de adaptare şi consolidare a reţelelor de gaze în sudul Rusiei, potrivit Vedomosti.

Oficial, lucrările la conductă au fost inaugurate vineri de preşedintele rus în cadrul unei ceremonii desfăşurate în prezenţa mai multor sute de invitaţi şi jurnalişti în staţiunea Anapa, oraş pe malul Mării Negre, punctul de plecare al gazoductului.

Vladimir Putin ceruse personal Gazpromului, la începutul anului 2012, să avanseze lucrările către sfârşitul anului în curs. Locatarul de la Kremlin a promis vineri că gazoductul, conceput să evite Ucraina, va permite Moscovei să livreze gaze în Uniunea Europeană într-o manieră ‘sigură’.

Conducta, cu o lungime totală de 2.380 km, inclusiv 925 km submarini, ar urma să transporte gaze de la sfârşitul anului 2015. Costurile sunt estimate la 16,5 miliarde de euro, iar conducta va trece prin Marea Neagră, Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Slovenia şi va ajunge în Italia.

Susţinut de Moscova, South Stream concurează cu alte proiecte de gazoducte în sudul Europei, printre care Nabucco, sprijinită de UE, şi Transadriatic Pipeline.
Sursa: Agerpres