Membrii Sindicatului Liber al Marinarilor ARSVOM Constanţa reclamă faptul că nu se aplică un articol din Legea 250/2016 care echivalează nivelul de încadrare salarială pentru salvatorii-maritimi cu pompierii-salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). 

Pe bannerele purtate de protestatarii de la ARVSOM în faţa Prefecturii Constanţa se putea citi: "Noi suntem marinari, nu suntem funcţionari", "Legea-i lege pentru toţi, nu se aplică doar la hoţi" şi "Salariaţii ARSOM solicită conducerii ARSVOM respectarea legii 250 din 17 decembrie 2016". 

Prezent la acţiunea de pichetare din faţa Prefecturii Constanţa, vicepreşedintele Sindicatului Liber al Marinarilor ARSVOM, Robert Robescu, a declarat că 90 % din salariaţii ARSVOM primesc lunar salariul minim de economie şi că tot personalul navigant, adică 90 de marinari ce deservesc cele nouă nave de salvare maritimă, de la marinarul simplu la căpitanul de remorcher, sunt încadraţi cu salariul minim pe economie. 

'Noi nu mai rezistăm şi nu mai acceptăm această umilinţă şi desconsiderare pentru semnificaţia şi importanţa muncii noastre. În sfârşit, după mulţi ani, legiuitorii au reglementat nivelul salarial pentru munca noastră, dar Guvernul nu vrea să aplice legea. Acum s-a dat lege că avem salariile echivalente cu cele ale pompierilor salvatori. De ce nu putem să ştim şi noi cât câştigă pompierii ca să cerem echivalarea, cum zice legea?. Cerem reîncadrarea în grupele speciale de muncă a grupei operative alcătuită din scafandrii, personal navigant şi dispeceri. Dacă nu suntem luaţi în seamă, peste două săptămâni protestăm la Bucureşti şi apoi o să vedeţi prima grevă generală din istoria acestui serviciu public de salvare maritimă, chiar dacă suntem declaraţi unitate de alertă permanentă. Până acum am fost unitate specială doar la nivelul obligaţiilor, în vreme ce la nivelul beneficiilor am fost salariaţi ca necalificaţii', a declarat liderul sindical.

AGERPRES